FAZÉK

Boros Vali megmondta: Szabolcs megyében márpedig enélkül nincs húsvét

A keleti végeken még él a régi hagyomány: húsvétkor nem hiányozhat a terített asztalról a sárga túró, amit szinte minden családban elkészítenek. Boros Vali, a magyar háziasszonyok gyöngye pedig elárulta a legjobb receptet.
  • Szerző: Ripost

 

A sárga túró tipikusan szabolcsi étel, a húsvéti hagyományok alapvető kelléke a sonka, a kolbász és a tojás mellett - írja közösségi oldalán az internet legnépszerűbb magyar háziasszonya.

A sárga túró valójában egy tojással és cukorral elkészített friss, kézműves túró, mely édes íze miatt afféle hagyományos desszert. Csak  húsvétkor készítik, ez adja az étel ünnepélyes jellegét.

Házi sárgatúró

Hozzávaló (kb. 1kg-hoz)

  • 1 l zsíros tej
  • 10 db tojás
  • 3 ek. kristálycukor
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
 

Így készül:

1. A tojásokat egyenként felütjük egy tálba, lezserül összeverjük, de nem simára.

2.  A tejhez adjuk hozzá a csipet sót és a cukrot.

3. Öntsük hozzá a tojásokat a még langyos tejhez, és lassú tűzön, óvatosan kevergetve addig főzzük, amíg kicsapódik. Ez kb. 10 perc alacsony hőfokon. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen leéghet! Adjuk hozzá a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot is.

4. Ekkor beleszedjük egy szűrőbe fektetett textildarabba. Hagyjuk pár percet csurogni, hűlni.

5. Majd összecsavarjuk a széleit, és jó alaposan kipréseljük. Pár órára, hűvös helyre akasztva kicsepegtetjük belőle a tejsavót. Ha lecsepegett, hűtőbe tesszük tálalásig.

6. Miután kihűlt, kibontjuk a textilből, és felszeleteljük.