FAZÉK

Bazi nagy görög vacsi: edd végig a menüt, ha bírod!

Kóstoltál már töltött kalamarit? No és moussakát? Jöhet egy olajbogyós-fetás sali? Görögországnak nemcsak a mûemlékeivel és a tengerpartjával érdemes megismerkedni... Éljen az isteni görög konyha!

Ha Görögországba terveznél nyaralást, a legjobb választás Toló városa, mely a hatalmas Peloponnészoszi-félsziget ékköve még mindig. Hangulata isteni, ráadásul innen könnyen bejárhatod autóval a legfontosabb történelmi helyeket, így Athént, a Korinthoszi-csatornát, Nafplióban a Palamidi erődöt, vagy akár Mükénét is.

És ami a boldog nyaraláshoz nagyon fontos:

a görög tengerparton eszedbe se jusson diétázni!

A kulináris gyönyörökre vágyó nyaraló számára kora este érkezik el a nap csúcsa! Ha épp Tolóba vetett jó sorsod, irány a városka egyetlen főutcája!  Könnyű lesz megtalálni, párhuzamosan fut a tengerparttal. És itt számtalan vendéglő, taverna és üzlet várja, hogy betévedj és vásárolj a portékájukból.

Hangulatos pici éttermek özönét találod, de a Maria’s Restaurantot semmiképp se hagyd ki! Eredeti görög konyhát visznek immár huszonöt éve, és szerencsére nem újítottak a recepteken.

Valami fantasztikusan készítik a tzatzikit, amihez helyi sűrű joghurtot használnak, apróra vágott uborkát, fokhagymát, olívát tesznek bele. A tenger gyümölcseit itt megfizethető áron kóstolhatod végig!

Anélkül ne hagyd el Tolót, hogy nem rendeltél az étteremben töltött kalamarit. Leírhatatlan kulináris élvezet!

Íme, a fantasztikus recept:

Grillen sült töltött kalamári

Hozzávalók

1 kg tintahal

1,5 pohár hosszú szemű rizs

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 paradicsom

2 marék friss spenótlevél

3 evőkanálnyi friss mentalevél

1 cs. friss petrezselyem

1 kk. kakukkfű

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

A töltött tintahalak tetejére: kevés paradicsomlé, citrom, reszelt sajt

Így készítsd

A finomra vágott vöröshagymát pirítsd le az olíván, majd add hozzá a zúzott fokhagymát.

Fél percig hagyd együtt dinsztelődni, forgasd a hagymás alapba a rizst és öntsd fel 3 pohár vízzel. Rögtön tedd bele az apró kockákra vágott paradicsomokat is, sózd, borsozd.

Amikor felforr, vedd vissza a lángot, fedd le az edényt, és főzd addig, amíg a rizs puha nem lesz. Ez kb. 14-16 perc. 

Húzd le az edényt a lángról, és keverd a rizshez a spenótot, 1 kk. kakukkfüvet, a finomra vágott petrezselymet és a mentát. Hagyd kihűlni.

A tintahalakat töltsd meg az elkészített fűszeres rizzsel, mindegyik végét tűzd meg egy fogpiszkálóval. 

A tintahalakat sorakoztasd beolajozott tepsibe, majd mindegyiket locsold meg egy kis olajjal és ½ pohár paradicsomlével. Sózd, borsozd. 

 175 fokra előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt lesz kész.

Isteni finom, jó étvágyat!

És ezeket olvastad már?