Létrehozva: 2019.01.30.

Az emberek 83 százaléka nem tudja, mi az a tarkedli: Most van a szezonja

Hangzása alapján sokan bútordarabra tippelnek, hiszen a tarkedli majdnem úgy hangzik, mint a hokedli. De nem és nem errõl van szó! Ez a valami nem fából készül, meg lehet enni, ráadásul nagyon finom! Mutatjuk is!

A farsangi időszakban rengetegféle fánk sül a háziasszonyok konyháiban: szalagos, csöröge, és a tarkedli, amit igen kevesen ismernek. Pedig régen nagy hagyománya volt ennek a könnyű, laktató, omlós finomságnak, érdemes újra feléleszteni!

Nem véletlen, hogy a háziasszonyok sorra osztják meg az elkészült tarkedlikról a felvételeiket Boros Vali Facebook csoportjában: ez a finomság már azok szemében is íncsiklandozóan néz ki, akik még életükben nem ettek belőle. Lekvár, porcukor egyaránt kerülhet az édes, könnyű tésztára, ahogyan a régi időkben is. A különleges alakú sütőforma mit sem változott az évek alatt, de az igen, hogy ma már nem disznózsírban, hanem többnyire olajban sül ki ez az ínyencség. Lássuk, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 csapott evőkanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • Olaj a sütéshez
  • Elkészítés:

  • Szitáld a lisztet egy tálba, majd futtasd fel az élesztőt fél deci langyos, enyhén cukrozott tejben.
  • Készíts mélyedést a liszt közepébe, ebbe öntsd az élesztőt.
  • Add hozzá a maradék tejet és a két tojás sárgáját.
  • Mehet bele a cukor, a só és az olaj.
  • Alaposan keverd ki fakanállal.
  • Meleg helyen keleszd fél-háromnegyed órát kelesztőtálban, vagy takard le konyharuhával.
  • A megkelt tésztához add hozzá a két tojás keményre vert habját, lágyan keverd össze a tésztával, és pár percet keleszd még. Ettől lesz igazán könnyű a fánkod.
  • A tarkedlisütő mélyedéseit kend ki olajjal, és mérsékelt lángon melegítsd elő.
  • Egy-egy evőkanállal szaggass a tésztából a mélyedésekbe.
  • Mérsékelt tűzön süsd aranyszínűre a fánkocskák mindkét oldalát.
  • Lekvárral vagy porcukorral tálald
  • Tipp: Ezt a finomságot akkor is elkészítheted, ha nincs tarkedlisütőd: egyszerűen szaggass az evőkanállal forró olajba a tésztából egy-egy adagot. Így nem lesz kerek, mint a formában, de hidd el, a család nem fog tiltakozni.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Világháborús üzenetet küldött Amerika

    origo.hu

    Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

    borsonline.hu

    Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

    hirtv.hu

    Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

    ripost.hu

    Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

    hirtv.hu

    Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

    origo.hu

    Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

    travelo.hu

    Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

    ripost.hu

    Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

    FAZÉK

    Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

    FAZÉK

    Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

    FAZÉK

    Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet