FAZÉK

Így grillezz fóliában, és nem bánod meg

Javában tombol a kerti sütögetések szezonja, készülnek a finomabbnál-finomabb sültek. Érdemes bevetned az alufóliát is, hiszen mennyei ízeket varázsolhatsz vele; mutatjuk, hogyan használd!
címkék:
  • Szerző:

Alufóliában grillezni mindenképpen érdemes, hiszen olyasmit is megsüthetsz a tűzön, amit nélküle nem lehetne: például a könnyen morzsolódó alapanyagokat, vagy azokat az ételeket, amiknek minél tovább kell a hő közelében lenniük, de nem szabad, hogy megégjen a külsejük. És akkor még az ízekről nem is beszéltünk: a fóliában fantasztikusan összeérnek az ízek, hiszen a fűszerek sokkal erősebben átjárják a húsokat, zöldségeket. Bár egyszerűnek tűnik, alufóliában grillezni nem csupán annyi, hogy becsomagolod a hozzávalókat: megvannak a fogásai, hogyan lesz a lehető legfinomabb az étel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

1. Nem csak a krumplit érdemes!

Legtöbbször a kerti sütögetésnél a krumpli kerül az alufóliába, majd a parázsra; eszméletlen finom íze van, de az alufóliával grillezésben ennél jóval több lehetőség van. Ha a húsokat és a zöldségeket kis batyukba pakolva teszed a rácsra, akkor mindent átjárnak az ízek. Készíts vegyes batyukat: lazább szerkezetű húsokat, zöldségeket tegyél együtt a fóliába.

2. Jól kell elrendezni az alapanyagokat

A fóliabatyuknál fontos a mennyiség: ha nagyobb adagot csomagolsz be, akkor figyelned kell arra, hogy nem egyenletesen fognak sülni a fóliában, amelyik a szélén van, az hamarabb elkészül. Érdemes úgy elhelyezni őket, hogy alulra kerüljenek a nagyobb, hosszabb ideig sülő darabok – például a krumpli. Minden mást pedig ezek tetejére pakolj rá. Ha valami túl hosszú idő alatt készülne el, fel is darabolhatod.

Fotó: Pixabay.com

3. Nem mindegy, milyen a fólia

A kerti sütögetéshez jobb híján megteszi a sima konyhai alufólia is, ám ha lehet, használj inkább grillfóliát. Ez vastagabb, és kisebb az esélye, hogy kiszakad, sőt, jobban megtartja az alakját is. Ha nincs ilyened, akkor a sima fóliát két rétegben használd. Fontos, hogy mindig a fényes fele kerüljön kívülre.

4. Nem csak a ragadás miatt kell kikenni

Az alufóliát érdemes sütés előtt zsírral, olajjal vagy vajjal kikenni, hogy ne ragadjon bele a húsba vagy a zöldségbe; ám ezen kívül még egy előnye van ennek a lépésnek. A vajtól lágy, finom íze lesz a húsoknak, zöldségeknek, de ha tutira akarsz menni, használhatsz fűszervajat is. Az ilyen fóliában sült krumpli, kukorica, cékla után mindenki megnyalja a tíz ujját!

Fotó: Pixabay.com

5. Hús, zöldség, sajt és sör is kerülhet bele

Alufóliában grillezni nagyobb darab húsokat, a lazább, szétesésre hajlamos zöldségeket érdemes; nagy előnye, hogy így akár fűszerezett darált húst is a rácsra dobhatsz. A fűszerezés mellett tehetsz egy kevés folyadékot is a fóliába; de ez nem feltétlen kell, hogy víz legyen. Egy kevés bor vagy sör igazán pikáns ízt ad a húsoknak. Isteni finom a fóliában grillezett sajt is; ráadásul így egészen biztosan nem fog lefolyni a rácsra, ha megolvad. Grillezésre a lágyabb sajtok alkalmasak, de nem kell lemondanod a keményebb fajtákról sem: ezekből reszelhetsz a vegyes, zöldséges-húsos batyukba egy keveset.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?