Létrehozva: 2021.08.08.

Soha többé ne dobd ki a hullott almát, hihetetlen, mit készíthetsz belőle

Kezd érni az alma, de a fákról már most sok gyümölcs hullik le. Ha eddig mindig a komposztra dobtad őket, többet ne tedd: mutatunk egy sokkal jobb és egészségesebb ötletet!

Egyre többen kíváncsiak rá, hogyan készíthető el az almaecet házilag, hiszen ez az egészséges finomság egy háztartásból sem hiányozhat. Vannak, akik kimondottan csodaszerként emlegetik, hiszen mindent koncentráltan tartalmaz, amit az alma is: pektin, béta-karotin, kálium, enzimek és aminosavak. Zsírégető hatása jól ismert a diétázók között, ahogyan az is köztudott, hogy mézzel keverve enyhíti az ízületi gyulladásokat. Serkenti az anyagcserét, ezért kiváló méregtelenítő, ráadásul jó hatással van a bőr egészségére is. De nem csak emiatt érdemes készítened, hanem azért is, mert így hasznát tudod venni a fa alatti hullott almának. Bár az almaecet készítése házilag kicsit hosszadalmas, de a végeredmény miatt abszolút megéri: hiszen nem csupán olcsóbb, de finomabb is, mint a bolti. Mutatjuk, hogyan csináld!

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg méz vagy cukor
  • 2 liter víz
  • Egy ötliteres befőttesüveg vagy egy vödör
  • Fotó: Shutterstock

    Elkészítés:

  • Az almákat alaposan tisztítsd meg, a rossz részeket vágd ki; ezek nem kerülhetnek az ecetbe. Héjastul, csutkástul vágd össze őket minél kisebbre.
  • Tedd a feldarabolt almát az ötliteres üvegbe, majd öntsd rá a mézet vagy a cukrot. Ezután forrald fel a vizet, majd hűtsd vissza. Ha ezzel megvagy, öntsd a vizet az üvegbe.
  • Fotó: Shutterstock

  • Ezután nincs más dolgod, mint egy gézdarabbal vagy vászonruhával lezárni az üveget, és meleg, árnyékos helyre tenni; az ideális a 25 Celsius fok. A ruhára azért van szükség, mert az erjedés alatt ellepnék a muslicák az üveget. Olyan helyet válassz, ahol jó a szellőzés, mert az erjedés alatt kellemetlen szagok keletkezhetnek.
  • Három hétig érleld az almaecetet; közben naponta kavard meg egy fakanállal. Ha letelt az idő, szűrd le alaposan a levet, majd töltsd vissza az üvegbe, és kösd le újra; ezután hűvös helyen érleld néhány hétig. Pár nappal a leszűrés után fehér, kocsonyás réteg keletkezik a tetején; ez teljesen természetes, ez az úgynevezett ecetágy.
  • 2-3 hét után fejtsd le az ecetet: told félre az ecetágyat, és egy vékony csövet vezess az üvegbe. Tegyél egy üres edényt valamivel alacsonyabbra, mint a befőttes üveg van, majd szívd meg a csövet, és hagyd, hogy a folyadék átcsorogjon az edénybe. Ezután töltsd üvegekbe, zárd le, és tedd hűvös helyre.
  • Az ecetágyat ne dobd ki; a következő adag almaecethez újra felhasználhatod.
  • Fotó: 123rf

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Drámai videó: földrengésre ébredt Ördög Nóra és az Ázsia Expressz stábja

    origo.hu

    Váratlan hír érkezett Putyinról

    borsonline.hu

    Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

    vg.hu

    Felrobbant a kriptopiac a bitcoin felezését követően, Musk kedvence lett az igazán nagy nyertes

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    mandiner.hu

    Kőkemény üzenetet kapott Magyarországról az Amerikai Egyesült Államok elnöke (VIDEÓ)

    origo.hu

    Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

    travelo.hu

    Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk