kulcsár edina
Az epret nemcsak önállón, lekvárként, krémként, sütemények formájában fogyaszthatjuk, hanem színesíthetjük, ízesíthetjük vele salátáinkat is. Összeszedtünk néhány szuper receptet.
Hozzávalók:
Krémhez
Így készítsd el:
A leveles tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint, felhasználás előtt kb. 10-15 perccel vegyük ki a hűtőből. A tepsit készítsük elő, a sütőt melegítsük fel 200 C fokra. Az epret mossuk meg és pucoljuk meg. A tésztát a papírral együtt az előkészített tepsibe rakjuk be és tekerjük ki. Szurkáljuk meg villával néhányszor. Süssük meg 10-15 perc alatt. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd felezzük el hosszában, és helyezzük az egyik lapot egy peremes tálra. A krémhez a pudingot a használati utasítás szerint készítsük el. Majd adjuk hozzá az összeturmixolt epret és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a rumaromát és a zselatint. Verjük a tejszínt kemény habbá és forgassuk a pudingkrémhez. A krémet a tésztán simítsuk el egyenletesen, majd helyezzük be a hűtőbe 2 órára. A félretett tésztalapot szeleteljük fel, a megdermedt krémre fektessük. Porcukorral, szeletekre vágva tálaljuk!
Hozzávalók
Elkészítés
A ruccolát megmossuk, megszárítjuk és egy salátás tálba szórjuk. Hozzákeverjük a megmosott, lecsepegtetett négy fele vágott epret, a felvágott paradicsomot, a megpirított diót, valamint a hosszúkás csíkokra vágott parmezánt. Egy kisebb tálban összekeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a csipet sót és a frissen őrölt fehér borsot. Az öntettel meglocsoljuk a salátát, jól összekeverjük és tálaljuk. Az epersalátát fogyaszthatjuk önállóan, ha a megszokottól eltérő friss ízekre vágyunk, vagy ehetjük köretként, sütőben sült húsokkal, grillezett sajtokkal, halakkal is, ha nem idegenkedünk az édes és sós ízek kombinációjától.
Hozzávalók:
ELKÉSZÍTÉS:
Az összes hozzávalót – a kókuszreszelék kivételével – tegyük a keverőgépbe, és készítsünk belőle egységes masszát. Nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat a masszából és hempergessük meg kókuszreszelékben. Ha még nem elég édes az eper, tehetünk bele egy kis cukrot, édesítőt.
+ 1 Házi joghurt eperrel
Az otthon készített joghurt sokkal több jótékony baktériumot tartalmaz, mint a boltban kapható hőkezelt termékek. Ráadásul nem kerül bele színezék, cukor, állományjavító és tartósítószer!
Így készítsünk otthon joghurtot:
Savanykás joghurt: 2 l teljes tej
1 kis doboz élőflórás natúr joghurt, vagy joghurtkultúra
Melegítsük fel a tejet kb. 80 fokra, majd hagyjuk lehűlni 40-45°C-ra. Ekkor keverjük hozzá az élőflórát és öntsük kis befőttes üvegekbe. Tegyük az üvegeket kosárba, bugyoláljuk be egy pokrócba, majd 6-8 órára hagyjuk érlelődni. Végül tegyük hűtőbe. Amikor fogyasztjuk, keverjünk hozzá friss epret, vagy eperlekvárt.