FAZÉK

A legjobb barackkompót cukor nélkül - Egyszerű recept

Érik a zamatos őszibarack, jó lenne télire is elrakni belőle? Gondoltad volna, hogy ezt cukor nélkül is megteheted? Nem kell hozzá más, csak gyümölcs és víz, de így is finom lesz.

A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükséged sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre, hogy mennyei barackbefőttet készíts!

Íme, a legfontosabb lépések:

1. Csak ép üvegeket és fém fedőket használj, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára.

Felejtsd el a celofánt!

2. Alaposan mosd el az üvegeket a tetőkkel együtt, A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítod meg.

3. Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzd ki a tetőket és az üvegeket is. Egy nagy csipesszel vegyél ki mindent és tedd tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgesd el!

4. Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használj!

Most már nekiláthatsz!

A kompót készítés a legjobb módja annak, hogy üvegbe zárd a gyümölcsök mennyei zamatát. Ehhez nem kell mást tenned, mint a barackot meghámozni, magtalanítani és nagyobb gerezdekre vágni. A gyümölcsöket tedd azonnal 5-7 dl-es üvegekbe és eressz rá vizet, úgy, hogy a folyadék ellepje. Ezután egy nagy fazék vízbe állítsd bele egymás mellé az üvegeket, úgy hogy a tető már rajta van, de nem húztad még teljesen rá. A víz pedig nagyjából háromnegyedig érjen az üvegnek.

Végül forrald fel együtt az egészet, és ha már a gyümölcslé is és 3-4 perce intenzíven bugyogott, óvatosan egy konyharuhával emeld ki az üvegeket. Most szorítsd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefelé pár percre a kompótokat. Ha kihűlt, már mehet is a kamrába.

Ezt is kipróbálhatod

Nagyon finom lesz ezzel a módszerrel a meggy, cseresznye, őszibarack, alma, körte, birs is.

TIPP

Ha felnyitás után úgy érzed, hogy nem elég édes, amit befőztél, tegyél bele nyugodtan egy kis édesítőt, vagy mézet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?