kulcsár edina
Mindenkinek lapul a sütis könyvében egy mennyei finomság az üknagyitól. A legfinomabb édességek titkai nemzedékrõl nemzedékre szállnak. A világ legegészségesebb desszertjét már 6000 évvel ezelõtt is fogyasztották a görögök. Most te is elkészítheted!
A magyar gasztronómia sem szégyenkezhet, hiszen isteni desszertjeink vannak, amiket már őseink is előszeretettel fogyasztottak. Azonban a görögök valóban tudják mitől döglik légy. Az édesség, melynek receptje már 6000 éves, mindent tartalmaz, ami az egészséghez és az örök fiatalsághoz kell. És még finom is.
Ha meghalljuk az édesség szót, akkor rögtön egy egészségtelen, cukros sütemény jut róla az eszünkbe. A görögök mennyei desszertje azonban különösen jótékony hatással van a testre. Nemcsak boldogsághormonnal telít el és feltölti a lelket, de fitten is tart.
A több ezer éve ismert görög édesség két fő összetevője ugyanis a méz és a szezámmag.
Méltán tartják ezt a két összetevőt csodaszernek. A szezámmag és a méz a vitaminok és ásványi anyagok kiapadhatatlan forrását biztosítják a testednek. A cink, magnézium, kalcium, kálium mellett rezet és rostokat tartalmaznak. Ezek pedig természetes módon állítják helyre a vérnyomást, javítják a véráramlást. Ezzel pedig nemcsak a stresszt csökkentik, de fitté is tesznek.
Amerikai tudósok megerősítették, hogy a méz és a szezám felveszi a harcot a depresszióval. A bennük levő antioxidánsok segítségével, pedig rendszeresen fogyasztva segít megelőzni a rák kialakulását is.
Ehhez az édességhez a mézen és a szezámmagon kívül egy jó darálóra lesz szükséged. A tészta alapja a Tahini, vagyis a szezámból készült paszta. Ehhez törj össze 300 grammnyi magot, majd add hozzá egy fél citrom levét. A krémes állag eléréséhez önts hozzá még két evőkanál olíva olajat és a kívánt mennyiségű mézet. Ezzel kész is a nyers alapanyagod.
Ebből formázz golyócskákat, vagy egy nagy téglalapot. Ha szeretnéd fokozni az ízhatást a kész gömböket hintsd meg még összetört olajos magokkal vagy szezámmaggal. Ha ezzel megvagy, pár órára tedd a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Ha téglalapot formáztál, miután megkötött törd apró darabokra. Hidd el, ez az édesség megállja a helyét vendégváró falatkaként is, de egy kiadós ebédre is felteszi a koronát.