FAZÉK

11 remek ötlet, hogy tökéletes legyen a bejgli!

Az elmaradhatatlan bejgli sütésekor néhány fontos szabályt érdemes betartanod. Íme, 11 pontban összeszedve a bejgli kisokos!
  • Szerző: Ripost

A karácsony elképzelhetetlen az omlós és csodás bejgli nélkül. Azonban ez az elmaradhatatlan sütemény az, mely sokakban aggodalmat is kelt, mivel könnyű elrontani. Összeszedtük, mik azok a fortélyok, melyekre ha odafigyelsz, biztosan nem lesz csalódás a sütés vége!

1. A süteményt fele-fele arányban tegye ki a tészta és a töltelék! Így megfelelőek lesznek az arányok és a tészta is kisebb eséllyel reped majd meg.

2. Az élesztőre szükség van az elkészítéséhez, de semmiképp nem szabad felfuttatni, mert akkor kalács jellegűre dagad a tészta.

3. Ügyelj rá, hogy ne legyen túl lágy a töltelék, mert akkor könnyen szétesik a bejgli.

4. Persze a száraz töltelék sem kellemes. Ha szeretnél egy kissé lágyabb, krémesebb állagot, akkor reszelj bele kevés almát, de mindenképpen alaposan nyomkodd ki a levét, hogy ne legyen túl pépes az eredmény!

5. A tésztát jó szorosan csavard össze a töltelékkel! Ezzel el tudod kerülni, hogy szeleteléskor szétváljon később egymástól a bejgli külseje és belseje.

6. Tetejét 1 egész tojás és 2 tojás sárgájának keverékével kend meg. Majd miután megszáradt ez a réteg, akkor kend csak meg a felvert tojásfehérjével! Így szép márványmintás lesz a bejglid.

7. Ne tedd túl forró sütőbe a bejglit, mert akkor a külseje gyorsan megég, belül viszont még nyers marad.

8. Törekedj a 180-190 fokos sütésre, mert ha a hőfok alacsony, akkor könnyen túlkelhet a tészta, így veszít a bejgli a hőn áhított állagból.

9. Tetejét szurkáld meg, hogy távozni tudjon sülés közben a felszabaduló gőz belőle, tésztád pedig szépen egyben maradjon.

10. Tegyél a sütőbe egy vízzel teli tálat - ezzel meg tudod akadályozni, hogy kiszáradjon a finom, omlós tészta.

11. Addig süsd a bejglit, amíg szép karamellszínű nem lesz a tésztája. Ez nagyjából 30 perces sütési időt jelent.

És ezeket olvastad már?