KEDVENC

Fantasztikus új műtéti eljárás kutyáknak, cicáknak

A felelős kutya- és macskatartók pontosan tudják, milyen fontos négylábú kedvenceink ivartalanítása. Sajnos ezek a műtétek nemcsak komoly fájdalomérzettel járnak, de adott esetben veszélyesek is. Egy új technikával azonban minden kellemetlenség elkerülhető.
címkék:
  • Szerző:

A legtöbb házi kedvenc esetében eljön az a pillanat, amikor elkerülhetetlenné válik az ivartalanítás. Sok gazdi már napokkal a beavatkozás előtt szorong, hiszen a műtét minden esetben kockázattal jár.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hagyományos beavatkozásnál állatorvos ejt vágást a kutya vagy a cica testén, majd a műtétet követően fájdalomcsillapító illetve gyulladáscsökkentő gyógyszert ad „páciensének”. Bizonyos esetekben néhány napos antibiotikum-kúrára is szükség lehet. A védőgallér viselése pedig mindig szükséges, hogy az állat ne tudja piszkálni a sebet.

Szerencsére létezik egy ma még kevésbé ismert műtéti technika, amivel minimálisra csökkenthetőek a felsorolt a kellemetlenségek.

A hagyományos műtéttől eltérően, a laparoszkópiás beavatkozás során csupán fél-egy centiméteres sebet ejtünk az állaton, így sikeresen elkerülhető a régi típusú beavatkozás során esetenként fellépő erős vérzés” – mondja Dr. Faluvégi András, a Gizmók Állatorvosi Rendelő és Patika orvosa. „A beavatkozást egy egészen kicsi, precíziós műszerekkel végezzük, gyakorlatilag fájdalommentes. Így nemcsak a fizikai sérüléseket, hanem rengeteg stresszt is megspórolunk kedvencünknek. A laparoszkópos ivartalanítás ára némileg magasabb, mint a hagyományos eljárásé, viszont kisebb traumával, gyorsabb felépüléssel és kevesebb komplikációval jár.

Emellett elmaradnak az olyan kötelező körök is, mint a védőgallér több napos viselése, ami helyett az állatok egy kis ruhát kapnak. A műtétet követően varratszedésre nincs szükség, mert a beavatkozás felszívódó varratokkal történik. ”Aki szeretné minél inkább rövidíteni és enyhíteni kedvence szenvedését, annak jó szívvel ajánlom ezt az eljárást„ – mondja Dr. Faluvégi.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?