EZO

Szerencsés vagy szerencsétlen? Mi az igazság a péntek 13-ról?

Péntek 13-nak majdnem minden harmadik magyar különleges erőt tulajdonít, egyáltalán nem félnek tőle, sőt hisznek abban, hogy akár még szerencsét is hozhat. Vajon mi lehet emögött a misztikus nap mögött?
  • Szerző:

Kevesen tudják, de évente legfeljebb három alkalommal olvad össze a hét ötödik napja a hónap tizenharmadikával, ezen ritka alkalmakkor pedig sokkal többen teszik próbára a szerencséjüket, mint az átlagos hétköznapokon. A 13-as szám azonban nem csak a babonások játékkedvét befolyásolja. A magyar felnőttek több mint fele rendelkezik szerencseszámmal, legtöbbeknek ez a 13-as vagy a 7-es.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Miért félnek sokan ettől a naptól?

Egy évben tizenkét hónap van, az óramutató tizenkét óra alatt jár körbe – a tizenkettes szám sok kultúrában így a teljesség szimbóluma lett. A 13-as pedig az, amely mindezt felborítja! Pláne, hogy a péntekkel variálva a lehető legrosszabb, ami történhet – tartja a hiedelem. Hiszünk benne, vagy sem – szinte mindegy! Amennyiben a legkevesebb veszteséggel akarjuk megúszni ezt a napot, vagy csak biztonsági okokból is tennénk a balszerencse ellen, az alábbi dolgokat a hagyomány szerint semmiképpen se hagyjuk ki:

Bármit is kívánunk, vagy óhajtunk ma, csak és kizárólag összekulcsolt mutató- és középső ujjal tegyük!
A reggeli készülődés során sokan lóherét rajzolnak a fürdőszobatükörre, vagy épp a munkahelyi íróasztalukra. A babonában mélyen hívők napja pedig a leggyakrabban úgy indul ilyenkor, hogy hosszú perceken át mantrázzák magukban: „Ma minden rendben lesz!”
A nap a babonások közt nem telhet úgy el, hogy ne legyen náluk valami kabala. Akár a zsebben, táskában, vagy éppen markukban szorongatva számolják a perceket a nap végéig. Ha nincs állandó szerencsehozó talizmánunk, egy piros kendő is hatásos lehet a balszerencsés napon.
Ha esik az eső, ma mellőznünk kell az esernyőt. Ha nem is egész nap, egy jókora szakaszon biztosan. A balszerencse ellen ez is egy orvosság. Ugyanakkor, ha pénzt látunk az utcán heverni, ma nem lehetőség, kötelesség felvenni.
S hogy a szombat 14 se induljon rosszul, este, lefekvés előtt a jobb vállunk fölött kell hátranézni úgy, hogy megpillantsuk a Holdat! A szerencse így mellettünk is marad.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?