EZO

Különleges szépséget láthatsz ma este, ha felnézel az égre

Kívánj valamit, itt van az év első csillaghullása! Ki ne hagyd! Nézz fel ma az égboltra, idézd fel a nyár hangulatát!

Megszokhattad, hogy a csillaghullás ideje augusztusra esik. Nem csak te vagy, aki ekkor ül ki figyelni az eget esténként, hátha kívánhat valamit egy hullócsillag láttán. Meteorrajok előfordulnak az év más szakaszaiban is. Most a Quadrantid nevű közelítette meg a bolygónkat.

Ez a meteorraj nem annyira ismert, mint a Perseidák, melyet nyáron figyelhettél meg - legszebb pompáját december 28. és január 12. között mutatja. Ha a periódus közepén, január 3-án vagy 4-én felnézel az égboltra, csodálatos látvány tárulhat eléd.

A Quadrantind meteorrajt Jerome Lalande francia csillagász fedezte fel 1795-ben. Eredete ma is rejtély, az biztos, hogy nagyon fiatal raj. 2003-ban arra a következtetésre jutottak a tudósok, hogy feltehetően az EH1 jelű kisbolygóról vagy a C/1490 Y1 jelű üstökösről származik.

Ha szerencséd van, és ma marad a tiszta égbolt, akkor este ülj ki 9 óra felé a teraszra, vagy erkélyre, nézz fel az égboltra. Egyedül a pár nappal ezelőtti telihold fénye akadályozhat meg a látvány teljes élvezetétől.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?