EZO

Ez történik a tudatunkban, amikor meghalunk

Egy kutatócsoport megdöbbentő bizonyítékokat talált arra, mi történik a szív megállása után. Az embereket sokkolta a felfedezés, sokan kételkednek.
  • Szerző: Z.K.

Évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, vajon mi történik a halál után. Ijesztő képet fest a New York-i egyetem egy kutatócsoportjának megállapítása: rájöttek, hogy a halál beállta után az eltávozott tisztában van vele, hogy meghalt – ugyanis a tudat azután is működik, hogy a test életfunkciói megszűntek. Ami azt jelenti, hogy akár azt is hallhatjuk, amikor az orvos megállapítja a halál beálltát.

A kutatócsoport olyan betegek beszámolóit vizsgálta, akik szívrohamot kaptak, és akiket a klinikai halál állapotából újraélesztéssel hoztak vissza az életbe; vagyis gyakorlatilag halottak voltak pár percig.

A kísérletben részt vevők közül sokan arról számoltak be, hogy a szívmegállás, újraélesztés alatt látták, ami körülöttük történik, és hallották, amit az orvosok beszélnek. Mindazt, amit elmondtak, megerősítették az orvosi csapatok: az események és az elhangzott szavak valóban úgy történtek, ahogy a betegek elmondták.

A kutatást vezető orvos elmondta, hogy a szívverés leállásakor megszűnik a vérkeringés, és az agy alapfunkciói azonnal leállnak, még az alapreflexek is megszűnnek. Tehát elvileg lehetetlen, hogy a klinikai halál állapotában lévő beteg bármit halljon vagy lásson.

Egy másik kutatás ugyanakkor bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a vérkeringés leállása után maradnak rejtett tartalékok az agyban. A 2013-as kísérletsorozatot patkányokon végezték: az altatásban lévő állatoknál mesterségesen idéztek elő szívrohamot, és az állatok agyában még mértek elektromos jeleket a halál beállta után is.

A kutatók folytatják az élménybeszámolók elemzését, hiszen abból, amit a klinikai halál állapotából visszatértek elmondanak, következtethetünk arra, mi történik a halál után.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?