EZO

Ez a tél legkülönlegesebb napja, így hozza meg a szerencsédet

Fogvacogtató idővel köszönt ránk a téli napforduló, ráadásul ilyenkor a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka. Érdemes készülni erre az éjszakára, hiszen számos hiedelem és varázslás kapcsolódik hozzá.
  • Szerző: ripost

Az első és legismertebb hiedelem talán a lencsemágia, ami egészséget, bőséget, új kezdetet hozhat a számodra. Ehhez még napnyugta előtt el kell készítened a szokásos lencsefőzeléket. Annyit kell főzni, hogy három napig kitartson, mert elődeink úgy tartották, csak így hatékony a mágia. Nagyon fontos, hogy húst nem adhatsz hozzá feltétként.

A vacsorához teríts meg és gyújts gyertyát. Mindenkinek merj a tányérjába hét kanálnyi lencsét. Miközben elfogyasztjátok, csakis arra gondoljatok, hogy ételetek anyagi biztonságot, bőséget, és új kezdeteket ad nektek majd az újévben. A lencsemágiát egyedül is elvégezheted, de ha több ember energiája összeadódik, az megsokszorozza a hatást, ezért érdemes családi, baráti körben végezni. Ezt a vacsorát három este kell megtartani. Ne feledd, ez szertartás és nem egy egyszerű étkezés, ezért mindenképpen add meg a módját! El kell csendesedni, lazítani kell és lehet egy kis halk meditatív zenét is hallgatni.

Fontos, hogy csak pozitív gondolatok járjanak a fejedben. A gyertyát, ami a fényt hordozza, nem szabad elfújni, gyertyakoppintóval vagy kis pohárkával kell eloltani. Ez jelképezi azt, hogy a fényt felváltja a sötétség.

A téli napforduló valaha óriási ünnepnek számított a keleti pusztai népeknél, így honfoglaló őseinknél is. A turáni népek hitvilágában ez a nap a megújulást az újjászületést jelképezte. A sötétség átfordulását a világosságba. Ez volt a kara csun ünnepe. De már az ókori Rómában is megemlékeztek róla. A napokig tartó vigasságot és korlátlan jókedvet még a rabszolgáknak is megengedték. A gazdagok megvendégelték a szegényeket, a családtagok apró ajándékokkal kedveskedtek egymásnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?