OTTHONKA

Ezért sózd be a konyharuhát!

A háztartási só jótékony hatása ősidők óta ismert, de a vele kapcsolatos praktikák azonban kezdenek feledésbe merülni. Pedig érdemes ezeket felidézni, mert nagyanyáink tudták, hogy mik a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás egy adott probléma orvoslására.
címkék:

Az első írásos emlék a sóról a középkorból származik. Fehér aranyként szokták emlegetni, s valamikor fizetőeszköz volt. A szláv nemzetek számára a vendégszeretet jelképe. Elődeink sót szórtak a csecsemő pólyájába, hogy egészséges legyen. Ma már a sót leginkább ételízesítőként ismerjük.

Fotó: 123RF

De a háztartásban rengeteg mindenre használhatjuk, köztük a mosás, folttisztítás hatékonyabbá tételére. Ezzel a trükkel megkönnyíthető a mosás, és még a fertőtlenítés miatt sem kell aggódni.

Fotó: 123RF

Közismert, hogy a konyharuha az egyik legnehezebben mosható anyag. Mindent felitatunk vele a pultról, és főzés közben a kezünket is abba töröljük. Így rengeteg baktérium tanyázik rajta, a kimoshatatlan sárga foltokról nem is beszélve. Ha fehérítőbe áztatjuk, elveszíti a színét, és még 60 fokos mosás után sem lehetünk biztosak benne, hogy minden folt eltűnik róla. Ráadásul valljuk be, nem túl környezetkímélő a fehérítő és a fertőtlenítő szerek használata.

Fotó: 123RF

A só azonban mindenre nagyon hatékony. A baktériumok és a foltok ellen is tökéletes megoldás jelent, ha mosás előtt negyed órára sós vízbe áztatod a konyharuhákat. Egy liter forró vízbe tegyél négy kanál sót, és jól nyomkodd bele a textilt. Ezután tedd a gépbe, és mosd ki 60 vagy 90 fokon.

Meglátod, hogy az eredmény önmagáért fog beszélni! Foltmentes és egészséges lesz az összes konyharuhád!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?