ÉLETMÓDI

Ez a teendő a lezajlott Covid-betegség után: megszólalt dr. Vértes András főorvos

A betegség lefolyása változó. Vannak, akik 1-2 nap alatt panaszmentessé válnak, de sokan még 2-3 hónap után is Covid-szövődményektől szenvednek. Ráadásul a késői tünetek előfordulása nincs összefüggésben azzal, hogy enyhe vagy súlyos lefolyású betegségen esett át az illető.
  • Szerző: D.K.

A COVID–19 járvány 3. hullámát éljük meg, egyre több beteggel. Szerencsére egyre többen meg is gyógyulnak.

Fotó: Science Photo Library

A betegség lefolyását egyre jobban ismerjük, igy azok késői szövődményeit is. Már tudjuk, hogy az esetek jelentős részében a COVID–19 akut szakasza után hónapokig a késői tünetek, és betegség szakaszát látjuk. Megjelentek már a késői kezeléssel kapcsolatos szakmai ajánlások is.

Dr. Vértes András főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője szerint a 2020. március elején kezdődött világjárvány nagymértékben sújtja a sportolókat a zárt helyek vírusveszélye, illetve a sportot a versenyek elmaradása vagy a korlátozott nézőközönség előtti megtartása miatt.

„A járvány elején kiderült, hogy a légzőrendszeri tüneteken túl az egyik legsúlyosabb szövődmény a szív károsodása, a kialakuló szívizomgyulladás, és szívburok gyulladás, amely a ritmuszavarok kialakulása révén hirtelen halál léphet fel. Több sportoló eset ennek áldozatul COVID fertőzés után, a gyorsan megkezdett edzésnek vagy versenyzés következtében.” – mondta a kardiológus főorvos.

Ennek hatására számos szakmai ajánlás jelent meg, hogyan térhet vissza egy profi sportoló az aktív sporthoz. A megjelent tanulmányok azt igazolták, hogy a tünetmentesen átesett COVID-fertőzöttek esetében is, de különösen azoknál, akiknek panaszaik voltak, a szívizomgyulladás megjelenése 20-30% között van.

A doktor úr állítása szerint az amatőr sportolok esetében is szükség van a COVID-fertőzés után ennek a veszélyes szövődmények a vizsgálatára, kezelésére. Szükség van arra, hogy a sportolni vágyók minél hamarabb újra mozogjanak, de ezt biztonságban tehessék meg. Több lehetőség is kínálkozik ezek kivizsgálására.

Post-Covid Vizsgálatok

Alap kardiológiai vizsgálat, és a speciális biomarkerek elemzése mellett azoknál, akiknél felmerül a szívkárosodás lehetősége szív MR vizsgálatot végeznek. Ezzel a vizsgálattal lehet megállapítani és kizárni a legnagyobb biztonsággal a COVID fertőzés súlyos késői szövődményét.

Long-COVID- Post-COVID

A COVID–19 betegség akut szakaszát követi a Post-COVID betegség, amelyet 4-12 hét között az ”ongoing” vagy folyamatos COVID–19 tünetekkel jelentkező periódus, amelyet a „LONG” COVID- vagy hosszú COVID betegség követ.

A Post-COVID járhat enyhe, és súlyos tünetekkel is, és kialakulhatnak még késői, akár életveszélyes szövődményekkel is. Ezek természetesen összefüggésben lehetnek az akut szakaszban kialakuló citokin viharral, és azt követő erős immunreakcióval.

A Post-COVID–19 betegek prevenciója a kialakuló szövődmények megelőzésére, és a betegek legalább 1 éves utógondozása fontos az életminőség megőrzése szempontjából. – mondta Dr. Vértes András.

Kiknek szükséges a Post-COVID ellátás?

  • Akik átestek COVID fertőzésen, és akiknek az első 4 hét után is tünetek jelentkeznek
  • Akiknek az akut COVID–19 során fulladás, nehézlégzéssel járó panaszaik voltak,
  • Akiknek az akut szak során ritmuszavaruk, mellkasi panaszaik voltak
  • Akiknek az akut szak során idegrendszeri elváltozások alakultak ki
    és akik a betegségük után is aktívan sportolni szeretnének

Mikortól lehet továbbsportolni?

Dr. Vértes András főorvos szerint a Post-COVID szakban a fertőzésen átesett egyének esetében előfordulhatnak súlyos tünetek. Ilyenkor a döntés egyszerű, nem javasolt a sportolás. De gyakori, hogy a sportoló esetében a COVID–19 fertőzés után teljes panaszmentesség van. Ebben az esetben is előfordulhatnak késői szövődmények, melyek közül a legveszélyesebb a szívizom gyulladás következtében kialakuló hirtelen halál. Vonatkozó vizsgálatokat a RadiVert MR Diagnosztikai Központ és az MDC Clinic Egészségügyi Központ együttműködésben végzi a szakmai ajánlások alapján.

 

Mire jó az MR, ha valaki sportol?

Bagoly Vera korábbi válogatott kosárlabdázó a RadiVert MR Diagnosztikai Központ MR vizsgálatán vett részt, ahol a korábbi sérülése után a bal térdét vizsgálták meg, amit pár évvel ezelőtt baleset érte.

„Irányító poszton játszottam és egy szerencsétlen szituációban, ahogy éppen vezettem a labdát, – és mivel vizes maradt a pálya széle – elcsúsztam és kifordult a térdem. Még aznap meg is műtöttek” – mondta Vera, akit nagyon visszavett az ügy, mivel akkoriban egy év volt a rehabilitáció.

„Frissen vásárolt játékos voltam, emiatt nagyon szerették volna, ha hamar visszatérek. De sajnos a hegesedés, ami nagyfokú volt, gátolta azt, hogy minél előbb visszatérjek a pályára. Sajnos újra fel kellett nyitni a térdemet és kitakarítani a heges szöveteket. Abban az időben, még 8 hétre gipszbe rakták az ilyen típusú sérüléseket. Azóta már rájöttek, hogy nem szabad ezt és azonnal mozgató padra rakják az embert és pici szögekben mozgatják a térdet, hogy elkerüljék a hegesedést. Miután leszedték a gipszet, nem mozgott és nem hajlott a térdem. Ezután még intenzív osztályra is kerültem, sőt két hónapra a Sportkórházba is beköltöztem. A 8 hétig tartó gipsz alatt annyira betokosította a hegszövet a térdemet, hogy egyszerűen nem tudott mozogni. Sőt a felnyitás előtt, megpróbálták altatásban betörni. De az sem sikerült. Ha mindez ma történik velem, akkor hamarabb visszamehettem volna játszani.

Fiatalon az ember megrázza magát és megy tovább. Felnőttként azonban már végiggondolja, hogy milyen vizsgálatokra megy el. Édesanyám 10 éve elhunyt, ő magas vérnyomásos volt és az orvosa azt mondta, hogy a hajlamot örökölhetem. Egyelőre nincsen semmi bajom, de azóta a januárom mindig arról szól, hogy szűrésekre, kivizsgálásokra megyek. Nem akkor kell elmenni orvoshoz, amikor már fáj, hanem amikor a jelek már értesítenek arról, hogy valami lesz. Úgyhogy én a megelőzésben hiszek.

Az MRI nagyon sok mindent megmutat, amit egy röntgen nem. Jó azt is kontrollálni évente, mert sosem tudhatjuk, hogy hogyan alakul például a lábunk. Lehet, hogy észre sem vesszük magunktól, vagy nincsen panaszunk, mégis olyasmi derül ki, amit jó, ha tudunk. Abszolút támogatom ezt a fajta kezdeményezést és mindig is élni is fogok a lehetőséggel.

Az MR-vizsgálat szuper volt minden, igazából itt relaxál az ember. Kicsit pihentem is és nem fájt semmi. Még be is lettem takarva, úgyhogy nem is fáztam. Kellemes zenét hallgattam közben, ami lelazított és megnyugtatott. Picit lehetett hallani a gép zakatolását, de az ember ki tud kapcsolni közben, úgyhogy nem volt vészes”- mondta el Bagoly Vera.

Az MR lelet

A vizsgálat után néhány napon belül Vera megkapta a pontos leletet, melyből kiderült, hogy a régi sérülése még mindig látható. A hosszútávú sportolása következtében a porckorong sérült és meszesedések alakultak ki, ennek fényében lehet terveznie az életét.

A vizsgálatokkal kapcsolatban bővebb információért kattints IDE

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?