ÉLETMÓDI

Ez a nő 117 évesen végre bebizonyította, amiért egész életében küzdött

Mexikó hatalmas és szegény ország, de még itt is létezik szociális ellátás bizonyos esetekben, például ha valaki nagyon öreg. Na persze ehhez életkorát papírral kell bizonyítania!

Trinidad Alvarez Lira mexikói állampolgár évekig várta, hogy megkaphassa születési anyakönyvi kivonatát, ami után - idős korára való tekintettel - jogosult lett volna némi állami juttatásra, azaz egy kis nyugdíjra. Erre már csak azért is volt nagy szüksége, mert az 1898. július 9-én született nő végül nem ment férjhez, s minél idősebb lett,   annál nehezebbé vált számára a napi megélhetés támogató családtagok híján.

Máskülönben Trinidad cseppet sem volt követelőző, sőt, türelmetlen sem. 50 éves elmúlt már, mire véget ért Európában a II. világháború, és akkor ő még napi 12-14 órát dolgozott. 1980 körül, amikor 80 éves lett, megfordult a fejében, hogy kérvényezi az egyébként 5-10 ezer forintnyi öregségi nyugdíjat.

De az illetékes hivatalban azt mondták neki, hogy születési anyakönyvi kivonattal vagy annak hiteles másolatával kell igazolnia életkorát.

Ezt persze nem tudta felmutatni az idős nő, de úgy gondolta, előbb-utóbb sikerül felhajtania a dokumentumot. Ekkor kezdődött Trinidad évtizedeken át húzódó kálváriája - és persze egyre kevesebben hitték el neki, hogy valóban 1898. július 9-én-én született. A Mexikóvárosi Szociális és Társadalomfejlesztési Osztály titkársága végül 2016. júliusában adta ki az addigra 117 éves nőnek az igazolást, mellyel végül jogosulttá vált a nyugdíjellátásra.

Trinidad kézhez vette a számára mindent jelentő papírt... majd néhány órával később, egy hirtelen és könyörtelenül lecsapó szívinfarktus végzett vele. Mexikóváros legidősebb női polgárának még arra sem volt ideje, hogy egyetlen csekket beváltson.

Forrás: elsoldemexico.com

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?