YESSS

Nem csak lekvárnak jó az eper, így is elteheted

Tombol az eperszezon és ezt a gyümölcsöt mindenki imádja. Készíts belőle finomságokat, adunk néhány jó ötletet!
címkék:

Az eper tényleg csak néhány hétig érik, így ha nagy rajongója vagy, érdemes eltenni belőle télire. Szerencsére nem csak lekvárnak teheted el, mutatunk néhány más módot is, hogyan érdemes tartósítani ezt a finomságot.

Eper aszalása

Fotó: Shutterstock

Hozzávaló:

  • eper

Így készítsd el:

  1. Válogass ki érett epreket. Mosd meg jól egy szűrőben, és hagyd lecsöpögni.
  2. Egy éles késsel szeleteld fel vékony körökre, nagyjából 5mm-es vastagságban. Helyezd el őket szellősen egy aszalógép tálcájára.
  3. Az alsó tálcára helyezz el egy előzőleg nagyon vékonyan beolajozott sima tálcabetétet, hogy az eper leve ne csurogjon véletlenül se a készülékbe.
  4. Az epret a készülékben 50 fokon, szárítsd, gyümölcsaszalás fokozaton.
  5. Ha elég száraz az aszalvány, szedegesd le nagyon óvatosan a tálcáról, tedd zárható üvegbe, vagy zárható fóliazacskóba, melyet utána a hűtőbe teszel.
  6. A jól kiszáradt eperkarikák a mélyhűtőben nem ragadnak össze. Szinte azonnal felhasználhatod.

Eperszörp

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 kg eper
  • 3 kg cukor
  • 2 db szörptartósító
  • 1 cs citromsav
  • 3 dl víz

Így készítsd el:

  1. Mosd meg az epret.
  2. Rakd bele egy edénybe, adj hozzá cukrot, majd a kezeddel nyomkodd szét, és forrald fel a gyümölcsöt.
  3. Egy szűrőbe kanalazd bele a felforrt epret, mozgasd meg, hogy a leve lecsöpögjön egy másik edénybe.
  4. Add hozzá a tartósítót és 3 dl vizet. Forrald tovább, amíg csomómentes nem lesz.
  5. Tölcsér segítségével töltsd bele üvegekbe. 10 percig hagyd nyitva, csak utána zárd le. Ha habos lesz a teteje, akkor majd első használatnál finoman rázd meg!

Epres jégkocka

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 8 dkg eper (10 db)
  • 2 dl víz

A jégkockatartó aljára tegyél egy kis epret, reszelve, szétnyomva vagy félbevágva. De tetszés szerint egybe is belehelyezheted. Töltsd meg vízzel, és tedd a mélyhűtőbe. Koktélokhoz, limonádékhoz remek.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?