ÉLETMÓDI

Elrontott étel? Na olyan nincs

Mindenkivel történt már olyan konyhai baki, amikor az étel túl sós, túl édes, túl sűrű vagy túl híg lett. Csak semmi pánik, balesetek mindenhol megesnek. De nincs olyan, amit egy kis praktikával ne lehetne helyrehozni!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ha túl sós…..

...persze ráfoghatjuk, hogy szerelmesek vagyunk, de a leves attól még nem lesz finom. Jobb, ha inkább megpróbáljuk a következőket. Az első és legegyszerűbb, ha felhígítjuk, vagyis tegyünk hozzá még vizet. De bevethetjük a nagy tojásfehérje trükköt is, vagyis adjunk felvert tojásfehérjét a leveshez. Ha megkocsonyásodott, kiszedhetjük. A legújabb elmélet szerint szódabikarbónával, illetve cukros almaecettel is csökkenthetjük a sós ízt.

A mondás szerint, ha valaki elsóz egy ételt, az szerelmes, ez azonban nem feltétlenül ment fel egy anyós vagy anyósjelölt szemében. Íme, néhány egyéb tipp a probléma orvoslására. Ha tejes, tejszínes levesről, illetve tejföllel készült főzelékről van szó, próbáld meg növelni az adott tejtermék adagját. Ezek jól felveszik a sós ízt, és még lágyabb is lesz az étel. Ha nem ilyen jellegű a főztöd, vagy nem akarod tovább hígítani, akkor tegyél bele egy félbevágott burgonyát, és így főzd tovább. Öt-tíz perc múlva vedd ki a burgonyadarabokat, melyek addigra magukba szívják a só egy részét.

Egy másik módszer amint említettük, hogy adj pár csepp almaecetet – ha ez nincs, ételecet is jó – és ugyanannyi cukrot az ételhez, ez szintén elveszi a sósságát. Elsózott levesek esetében megoldás lehet az is, ha a levének egy részét kimered, a maradékot vízzel felöntöd, és szükség szerint fűszerekkel ízesíted. A kimert részt másnap felhasználhatod egy újabb adag leves elkészítéséhez.

Ha túl édes….

... akkor egy kávéskanál citromlé vagy almaecet csodát tehet. Ezek nem csak a cukros ízt csökkentik, de teljesebbé is teszik az étel ízét.

Ha túl híg….

... mártásokhoz általában egy kávéskanál liszt a varázsszer (ami lehet burgonya vagy rizsliszt is). Ha hozzákevertük, mindig forraljuk fel újra, hogy be tudjon sűrűsödni! Ha nem akarunk még több lisztet, egy kis natúr burgonyapor is segíthet.

Ha túl sűrű….

...nyilván nem mindegy, milyen mártás vagy szósz, amiről beszélünk, de tuti ász a húsleves! Ezen kívül lehet tejjel, tejszínnel vagy más folyadékkal hígítani a mártást, attól függően, melyek az egyéb összetevői.

Ha túlsült….

...a leégett a lábas tartalmát óvatosan rakjuk át egy másik edénybe. Ez általában sokat segít. Ha az egészben sült hús kozmált oda, tegyük át egy másik tepsibe, önts rá zsírt, és adjunk hozzá kis darabokra vágott vöröshagymát vagy száraz kenyérhéjat. Az odaégett étel kellemetlen ízét elvehetjük, ha áttesszük egy tiszta lábasba, pirítunk egy-két szelet kenyeret, és óvatosan a párolgó étel fölé helyezzük. A legjobb, ha közben lefedjük egy konyharuhával.

Ha túl zsíros….

... vagyis tocsog a zsírban? Hűtsük le, és egyszerűen szedjük le a megdermedt zsiradékot. Könnyebben leszedhető, ha salátalevelet teszünk rá, vagy jégkockákat. A zsír egyből hozzájuk tapad és rájuk fagy, így könnyebben ki tudjuk szedegetni. Szóval nincs vesztett csata, csak még be nem vetett fegyver.

Álmodozók balesete: odaégetés

Ha túl sok mindent kell egyszerre csinálnod, vagy alig látsz a fáradtságtól, és a gondolataid folyton elkalandoznak, megesik, hogy az étel, akár lábosban, akár tepsiben készül, odaég. Szerencsére van néhány megoldás ilyen esetekre is. Ha a lábosban kozmál oda a készülő étel, még véletlenül se próbáld megmenteni a leégett részt. Kapj elő egy másik alkalmas edényt, és óvatosan öntsd át az épen maradt részt, úgy, hogy a megégett ételdarabok ne kerüljenek bele.

Ha a megmaradt ételnek is égett íze van, hagymát, burgonyát belefőzve és öt-tíz perc múlva kivéve, esetleg fűszereket hozzáadva mérsékelhető a kellemetlen íz. Ha a sült hús égett oda, vágd le az égett részeket, majd tiszta edényben, friss zsiradékon süsd tovább. Az égett szagot és ízt tovább mérsékelheted, ha félbevágott vöröshagymát és kenyérdarabokat helyezel a hús mellé, illetve pár kanál vizet öntesz hozzá. Fedő nélkül süsd tovább pár percig, majd vedd ki a hagymát és kenyeret.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?