MEDICINA

Elképesztő mennyi mindenre jó a rozmaring

Ismert és sokak által használt fűszernövény a rozmaring. Viszont hatásairól nem sokan tudunk, ezért érdemes megismerni mennyi mindenben segíthet.

Már a középkorban is tudtak a rozmaring gyógyító hatásáról, melyről feljegyzéseket is készítettek. Az ősidők óta jól ismert gyógy-és fűszernövényt az ókorban memória javítóként tisztelték. A párna alá helyezve elűzte a rémálmokat. A néphagyomány szerint, amikor szent család Egyiptomba menekült, Szűz Mária kék köpenyét ráterítette egy fehéren virágzó rozmaringbokorra, miután megpihent a virágok kékes színűre változtak. Ezután Mária rózsájaként lett ismert.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Fotó: 123 RF

Napjainkban sokan használjuk az ételeinkbe, de megtudhatod miért érdemes rendszeresen is fogyasztani

Stimulálja a vérkeringést

A rozmaring stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ez pedig javítja azok működését is. Ha rozmaring illóolajat valamilyen vivőolajba keverünk, és ezzel naponta átmasszírozzuk a lábunkat, akkor megelőzhetjük a rossz keringéssel összefüggő problémákat és a hideg lábakat is.

Javítja a koncentrációt

A rozmaring nagyszerű hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriát, illetve a hangulatunkat is. Cseppentsünk néhány csepp rozmaringolajat egy zsebkendőre, és vigyünk magunkkal, és ha olyan helyzetbe kerülünk, szagolgassunk meg.
Azokban az időszakokban, amikor fokozott agyműködésre van szükségünk (például vizsgaidőszakban), igyunk naponta két-három csésze rozmaringteát. Emellett a rozmaring nyugtató, stresszoldó, kiegyensúlyozó hatással is bír: ha egy órát olyan környezetben töltünk, ahol rozmaring illóolajat párologtatnak, nemcsak nyugodtabbak, vidámabbak leszünk, de az agyunk is felfrissül.

Erősíti az immunrendszert


Fotó: 123 RF

A rozmaringban található antioxidáns erősíti az immunrendszerünket, véd a megbetegedések ellen. Igyunk naponta két-három csésze rozmaringteát. Őszi-téli időszakban a légúti fertőzések megelőzésében is segíthet.

Segíti az emésztést

Emésztésjavító hatásai ismertek. Megelőzi a gázképződéseket, puffadást és a székrekedést is. Étvágytalanság esetén is érdemes fogyasztani. Székrekedés esetén pedig két evőkanál illóolajba rakjunk 5 csepp rozmaringolajat, majd masszírozzuk át az alhasunkat vele.

Fejfájás ellen is jó

A rozmaringnak fejfájás csillapító hatásai is vannak. Lélegezzük be az illóolajat, vagy masszírozzuk be a halántékot, homlokot. Rozmaringolajat forró vízbe is keverhetjük, ezzel inhalálhatunk, így megszüntethetjük a felső légúti fertőzés miatti eldugult orrunkat.

Gyulladáscsökkentő hatása van

Gyulladáscsökkentő hatása van a rozmaringnak, hatékony lehet még olyan betegségek tüneteinek kezelésére is, mint ízületi gyulladás, hátfájás, menstruációs fájdalmak enyhítése. Készítsünk erős teát a fűszerből, áztassunk bele egy törölközőt, majd tegyük az érintett területre, 10 percre, vagy amíg a törölköző ki nem hűl.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?