ÉLETMÓDI

Egy hős kutya több száz állatot mentett meg az ausztrál tűzvészben

A border collie fajtájú pásztorkutya a saját életét sem féltette, amikor a nyájat biztonságos helyre terelte a lángok elől.

A Magyarország területénél 82-szer nagyobb Ausztráliában megállíthatatlan bozóttüzek pusztítanak hetek óta. A lángok mindent felperzselnek, ami az útjukba kerül. A természetvédelmi parkoktól a lakóövezeteken át egészen a mezőgazdasági területekig sok minden odaveszett már – a katasztrófahelyzetnek pedig még koránt sincs vége. A hivatalos statisztikák szerint eddig 5,9 millió hektárnyi terület égett porrá, 18 ember veszítette életét és legkevesebb 500 millió állat pusztult el a vadonban.

Vannak azonban, akik a körülményekhez képest szerencsésen megúszták a katasztrófát. Például a Viktória államban található Corryong nevű kisváros külterületén gazdálkodó Cath Hill több száz birkából álló nyája úgy élte túl a tűzvészt, hogy a farmer juhászkutyája azelőtt összeterelte az állatokat, hogy a lángok elpusztították volna őket.

Amíg a négylábú pontosan azt tette, amire tanítottak és biztonságos helyre terelte az birkákat, addig a gazdája egy traktorra szerelt víztartállyal sikeresen megfékezte a földjén pusztító lángokat, így az egész nyájat sikerült megmenteni.

(Instagram)

A Patsy névre hallgató, hat éves border collie fajtájú kutyus történetéről a Metro című brit bulvárlap internetes kiadásának mesélt bővebben Cath, aki a házi kedvencéről több képet is megosztott a közösségi oldalán.

(Instagram)

„Mindenki vizet és élelmet próbál szerezni az állatainak. Sajnos sok állatot már nem lehetett megmenteni, többet agyon kellett lőni, hogy ne szenvedjenek az égési sérüléseiktől. Több farmernek szó szerint semmije sem maradt, csak a ruhája, amit visel. A helyzet valószínűleg csak rosszabb lesz, ugyanis száraz, meleg és szeles idő jön újra csütörtöktől. A kilátásaink nagyon rosszak, éppen ezért osztottam meg a nyilvánossággal Patsy hőstettét, mert az embereknek pozitív történetekre van szükségük ebben a helyzetben. Patsy egy igazi hős, egy nagyon jó kislány.”

-fogalmazott a sajtónak a kutya gazdája.

És ezeket olvastad már?