DIÉTA

Üvölt a tested, hogy hagyd abba a fogyókúrát!

Mindent megteszel, hogy lefogyj? Nem rossz ötlet, de van egy határ, amikor véget kell vetned az önsanyargatásnak, mert fizikailag és lelkileg is tönkretehet. Figyelj a jelekre!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Állandóan éhes vagy

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ez a fogyókúra természetes velejárója. Ez nem így van! Ha korog a gyomrod, mindenképpen enned kell valamit! Ha koplaltatod magad, felborul a étkezéshez való viszonyod, s ezt később nagyon nehéz lesz helyrehozni.

Azt hiszed, akkor leszel boldog, ha lefogysz

Elégedetlen vagy a testeddel, és folyton arra gondolsz, milyen kövér vagy? Jó eséllyel máris fogyókúra-függő lettél, és a testeddel sem vagy barátságban.

Azzal hitegeted magad, utoljára még jól belaksz

Ilyenkor persze hitegeted magad, hogy holnaptól teljes gőzzel fogyózol. Aztán nem tartod be. És legközelebb sem. Az ilyen kilengések - amelyek után persze egyre rosszabbul érzed magad - azokra jellemzők, akik hosszú időn át megvonnak maguktól mindent, amit szeretnek.

Rengeteg étkezéssel kapcsolatos szabályt állítasz fel

Tudni véled, melyik a „jó” és a „rossz" étel. Nézed az órát, este gongütésre hagyod abba az evést. Ez mind azt jelzi: már nem normális, amit étkezés terén művelsz.  Jobb lenne, ha egy időre abbahagynád a diétázást!

Falásrohamok törnek rád

Tipikus megvonásos tünet. Ha úgy érzed, ölni tudnál egy fánkért, akkor vedd a jelzést: tedd félre a diétát és inkább egyél meg egy fánkot. És ne legyen bűntudatod miatta!

Ingerlékeny és hisztis vagy

Az ingerlékenység gyakran az alacsony vércukorszint jele – a vércukrod pedig tipikusan akkor esik le, ha nem eszel eleget, vagy nem eszel elég gyakran.

Kimarad a menstruációd

Ez nem csak akkor fordulhat elő, ha túl sokat fogytál, hanem akkor is – testalkattól függetlenül -, ha túlságosan lecsökkented a napi kalóriabevitelt. A szervezeted ilyenkor takarékra teszi magát, és leállítja a nemi hormonok termelését. Fogd az adást, mert ez annak a jele, hogy túlzásba vitted a diétát!

Egyáltalán nem vagy éhes

Egész nap alig ettél, de még este, a kemény edzés után sem igazán van kedved ételre nézni. Ahogy a farkasétvágy, úgy az ellenkezője sem jó jel: valószínűleg annyira megtanultad elnyomni a szervezeted éhségérzetét, hogy már nem érzékeled a jeleket.

Depressziós vagy, vagy szorongsz

Ha nem eszel elég szénhidrátot, a szervezetedben kevés lesz a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag, hiánya pedig a hangulatodra is rányomja a  bélyegét.

Büntetésként gondolsz a diétára és az edzésre

Ha  csak erőnek erejével sikerül diétáznod és sportolnod, hamarosan szörnyen fogod magad érezni. Válassz olyan étrendet és olyan edzést, amit szeretsz, amely mellett hosszú távon is jó érzéssel tudsz kitartani.

Folyton fáradt vagy

A fáradtság annak a jele, hogy egyszerűen nem adsz a szervezetednek elég energiát.

Nem élvezed az evést

Ha az étkezés már minden vonzerejét elvesztette, például mert a fogyás akadályát látod benne, akkor itt az ideje, hogy szünetet tarts! Inkább kényeztesd magad egy kicsit.

A diétád szervezi az életed

Ha már a barátaiddal sem találkozol, amikor étterembe hívnak és a nyaralást is aszerint szervezed, hogy milyen kaja és milyen edzés lesz a helyszínen, valószínűleg túlzásba estél.

A mérlegtől függ az önbecsülésed

Ha valóságos diadalt érzel, amikor leadtál 1-2 kilót, de értéktelennek tartod magad, ha megáll a fogyás, mindenképp tarts egy kis szünetet.

Eleged van a fogyózásból

Egyszer a világ összes akaratereje elfogy. Ha egyszerűen eleged van, akkor nyugodtan dobd be egy időre a törölközőt.

És mit kell tenned, ha úgy érzed, túlzásba vitted a diétázást?

Szeresd a tested! Tanuld meg újra szeretni magad! Tegyél ki inspiráló idézeteket mindenhová, ahol gyakran látod, és ahányszor csak a tükörbe nézel, tedd ezt szeretettel.

Lásd át a szépségideál és a diétázás közti összefüggést! Ne azért akarj fogyni, mert mindenhol csak sovány modelleket látni. Ne hagyd magad befolyásolni!

Kérj segítséget! A pszichológustól a coach-on át a dietetikusig és a személyi edzőig sokan segíthetnek, hogy a fogyókúrád és a leki egyensúlyod újra a normális legyen.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?