Létrehozva: 2015.12.19.

Négyféle pocak létezik, így szabadulhatsz meg tőlük!

Súlyfelesleg és súlyfelesleg között óriási különbségek lehetnek. Elsõsorban a hormonális eltérések tehetnek róla, hogy mindenkinél máshol rakódnak le a zsírpárnák. A nõknél az ösztrogén hormon miatt inkább a comb és a csípõ hízik, míg a férfiaknál és a menopauza környékén járó, vagy azon már átesett nõknél inkább a has a veszélyeztetett terület. De azt tudtad, hogy a pocaknak is négy külön típusa van? Eláruljuk, mit tegyél ellene.

A máj-típus

Elsősorban a férfiakra jellemző: a karok és a lábak vékonyak, miközben a has „pókhasként” előre domborodik. A máj-típusú emberekre jellemző, hogy az idő múlásával egyre kevésbé bírják a zsíros ételt és a finomított szénhidrátokat, gyakran küzdenek emésztési problémákkal, evés után sokszor felfúvódnak. A jobb válluk, a lapockáik közötti rész és az alsó hátuk gyakran megmerevedik, „beáll”. Amikor eltelnek, a bordáik alatt érzik a nyomást. Gyakran kívánnak zsiradékban sült, cukros, vagy savanyú ételeket. Reggel az alacsony vércukorszintnek köszönhetően sokszor morcosak, és időnként fejfájással küzdenek. Jellemző problémájuk a visszeresség, de a bőrproblémák (pl. a kézháti barna foltok, vagy az apró, piros kiütések) sem kerülik el őket. Gyorsan éhesek lesznek, és az éhség sokszor még evés után sem múlik el – ez a rossz epetermelésnek köszönhető, ami miatt az ételt nem bontja le megfelelően a szervezetük.

Mi a teendő?

Először is, méregtelenítéssel helyre kell állítani a máj működését. Az étrendjükben szerepeljen több fehérje, az egyszerű szénhidrátok helyett pedig válasszák az összetetteket. A cukrokat, üdítőket és az alkoholt teljesen hagyják el, helyette a méregtelenítés támogatása céljából fogyasszanak minél több vizet.

A pajzsmirigy-típus

Erre a típusra jellemző az állandó fáradtság, a hidegre való érzékenység – kezük, lábuk is gyakran hideg. A hajuk, körmük merev és törékeny, bőrük száraz. A szemük gyakran felpuffad, a szemöldökük külső része elvékonyodik, vagy teljesen ki is hullik, ahogy hajhullással is sokszor küzdenek. Sokszor küzdenek depresszióval és a libidójuk is csökken, néha azon veszik észre magukat, hogy kevéssé képesek koncentrálni. Gyakorta kívánják a kenyeret, a tésztát, az édességeket, koleszterinszintjük sokszor magas. A felesleges kilók egyenletesen oszlanak el a testükön, nyaktól egészen a végtagokig. A hízás oka gyakran a magas ösztrogénszint, amely a pajzsmirigy alulműködéséhez is vezethet.

Mi a teendő?

A lényeg az ösztrogénszint normális szintre szorítása, és a pajzsmirigy működésének serkentése. Ehhez mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni, és ezt természetes módszerekkel, például a megfelelő jógagyakorlatokkal kiegészíteni – az utóbbiakat képzett jógaoktatótól, terapeutától tanulhatod meg.

A mellékvese-típus

Ez a típus szorongó, sokszor alvászavarokkal küzd, és nehezen bírja a stresszt. Csontjai gyengék, törékenyek, az arcán gyakran jelennek meg szőrszálak, a hasa lógó, laza, az arcbőre problémás. Hajlamos az autoimmun betegségekre, az ízületek, a hát, a nyak fájdalmaira. Kávéra van szüksége ahhoz, hogy reggel magához térjen. A stressztől a legtöbbször hízik, és ingerült lesz. Sokan a túlzott edzésbe és a megszorító diétákba menekülnek, de ez csak még több stresszt eredményez az életükben.

Mi a teendő?

A legfontosabb a stressz csökkentése. A lefekvés előtti éhségrohamok kivédése érdekében jó, ha eszik valami egészségeset lefekvés előtt egy-két órával. A pihenés is létfontosságú. Ez a típus akkor tud fogyni, ha mindig kialussza magát.

A petefészek-típus

Ez a típus elsősorban a csípőtájékra szedi fel a felesleget, és jellemző rá a PMS, a menstruáció környéki súlygyarapodás, a ciklikus fájdalmak (például a térdben vagy az alsó hátban), a ciklikus libidócsökkenés és pattanások, a petefészek-ciszta és a termékenységi problémák. Sokszor vannak hőhullámai, éjszaka izzad, sokszor fordul elő nála az erős menstruációs vérzés és a hüvelyszárazság. Mivel ezt a hízási típust az ösztrogén túlsúlya hozza létre, szülés után sokszor szedik fel a nők a hasukra és a csípőjükre egyszerre a kilókat.

Mi a teendő?

Az esetlegesen előforduló petefészekciszták orvosi kezelése kihagyhatatlan, de legalább ilyen fontos a természetes, natúr élelmiszerekben gazdag étrend is. Szerepeljen az étrendjében sok egészséges zsírsav, a fehérjeforrások pedig, ha lehet, növényi eredetűek (pl. hüvelyesek) legyenek, mivel az állati eredetű fehérjében sokszor sok a hormon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Világháborús üzenetet küldött Amerika

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!