DIÉTA

Most már biztos, tényleg hizlal a házasság!

Svájci kutatók hivatalosan is igazolták a pletykát: a házasoknak nagyobb a testsúlya, mint a szingliknek. A házasok a kutatás szerint tudatosabban étkeznek, ám kevesebbet sportolnak.
címkék:

A Baseli Egyetem és a Max Planck Intézet kutatói 10 226 osztrák, francia, német, olasz, holland, lengyel, orosz, spanyol és brit válaszadó adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, amely szerint

a házasság nem tesz jót a súlyunknak.

Azt már több hasonló vizsgálat is kimutatta, hogy a házasok egészségesebbek az egyedül élőknél, ám a  mostani kutatás arra is fényt derített, hogyan viszonyul a családi állapot a testtömegindexhez.

(Ez a szám nem más, mint a kilogrammban megadott testtömeg, elosztva a méterben mért testmagasság négyzetével, az ajánlások szerint 18,5 és 25 között tekinthető ideálisnak).

A férfiak esetében a válaszadók átlagos testtömegindexe a szingliknél 25,7, a házasoknál 26,5 volt. A nők esetében a szinglik testtömegindexe 25,1, a házasok 25,6 volt. Ez a különbség kicsi, mégis sokatmondó – egy átlagos, 165 cm magasságú nő és egy 180 cm magasságú férfi esetében körülbelül 2 kilogrammos testsúlykülönbséget jelent.

A kutatók a vizsgálatban részt vevők étkezési és sportolási szokásaira is kíváncsiak voltak. Kiderül, hogy a házasok általában több helyi, feldolgozatlan élelmiszert, és kevesebb készételt vesznek, mint a szinglik, vagyis a minőségi étkezést részesítik előnyben. A házas férfiak nagyobb hajlandóságot mutattak arra is, hogy bio és fair trade élelmiszereket vásároljanak. Ugyanakkor a kutatás arra is fényt derített, hogy a házasságban élők kevesebbet sportolnak, mint a szinglik.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?