Létrehozva: 2015.11.17.

Kezdj el fitneszterembe járni! Ez az útmutató segít, hogy hogyan vágj bele!

Összegyûjtöttük, mi mindenre figyelj oda, ha szeretnéd végre rászánni magad a csoportos órákra vagy a kondigépekre! Vágj bele!

Szögezzük le: bárhol is sportolsz, a tested mindenképpen meghálálja azt. A mozgás jót tesz az egészségednek, az állóképességednek, az energiádnak, az alakodnak és nem utolsósorban a hangulatodnak is. A csoportos órák és a konditermek világra talán egyelőre idegenül hathat számodra, mégis jól teszed, ha kipróbálod!

Miért induljak neki, ha itthon is tornázhatok?

  • A nappalidban tornázni kényelmes és praktikus. Csoportos órákra járni viszont rendkívül inspiráló.

  • Változatos, hiszen nincs két egyforma óra, még ugyanazzal az edzővel sem

  • Közösségi élményt ad, ahol új embereket ismerhetsz meg, és érzed, hogy valahova tartozol

  • Lendületet ad, ahogyan látod a körülötted lévőket, és ez még nagyobb kitartásra ösztönöz

  • Rendszert visz az életedbe, így végső soron jót tesz az időbeosztásodnak is. Ha kialakul, melyik napon és milyen időpontokban szánsz időt az edzésre, könnyebb megtervezni a hetedet is

    Mi alapján válasszak helyszínt?

    Érdemes nem csak a lakásod környékét feltérképezni, hanem a rendszeres bejárt útvonalak mentét is. A legtöbb teremnek van részletes honlapja, ahol leírást találsz az árak mellett a szolgáltatásokról is, ráadásul fotók segítségével kicsit bepillantást is nyerhetsz. Sok helyen a próbanap ingyenes. Élj ezzel a lehetőséggel, nézz körül személyesen is, és próbáld ki a helyet. Így kockázatoktól mentesen megláthatod, mennyire szimpatikusak az oda járó emberek, milyen állapotban vannak a gépek vagy éppen mennyire tetszik az óra és az edző stílusa.

    Mit tegyek, ha nem ismerem a gépeket?

    Először is, tedd félre a gátlásaidat: mindenki elkezdte valahogy. A gépeken ábra szokta jelölni, hogy melyik izomcsoportot mozgatja meg az adott szerkezet, ahogyan azt is, hogy milyen mozdulatokkal kell használni. Először kisebb súlyokkal kísérletezz: inkább növeld fokozatosan, mint hogy kudarc érjen. A teremedzők tudnak tanácsokkal segíteni, ha szükséged van rá, ne szégyelld az útmutatásukat kérni, hiszen ez a dolguk! De hidd el, hogy a körülötted éppen edzést végző látogatók is nagyon szívesen megmutatják az adott gépet, ha tanácstalanná válsz.

    Hogyan találjam meg a megfelelő csoportos órát?

    A legjobb, amit tehetsz, ha minél több fajtáját kipróbálod a szolgáltatások közt szereplő óráknak. Lehet, hogy olyanba fogsz beleszeretni, amiről nem is hallottál korábban, vagy amiről nem is gondoltad. Az alakformáló órák vagy például a pilates sokat segít abban, hogy célba vegye az izmaidat; az aerobic vagy a zumba nagyon hatékony abban, hogy égesd a kalóriákat és jól átmozgasd a tested - de helyszíntől és teremtől függően a lehetőségek egész sora vár rád. Fontos persze az is, hogy ki tartja az órát. A cél az, hogy jól érezd magad és szívesen járj, ezért hallgass bátran a megérzéseidre!

    Mik a leggyakoribb óratípusok? És melyik mire jó?

    Alakformáló óra: célzottan dolgoztatja meg a test egyes területeit. Van, hogy minden testrészre sor kerül, de előfordul, hogy egyes testtájak kerülnek a középpontba az óra során. Segédeszközökként súlyzókat, gumikötelet, tárcsákat vagy éppen labdákat is használnak a résztvevők.

    Bodyart: a jóga, a gyógytorna, a funkcionális edzések speciális elegye. Fejleszti a hajlékonyságot, az izmokat, az állóképességet. A dinamikus és a statikus elemeket is magába öleli, több nyújtógyakorlattal együtt.

    Core training: a törzsizomzatot, a hátizmokat fejleszti leginkább. Javítja az egyensúlyt, sok nyújtást is tartalmaz, javítja a tartást.

    Cross edzés: funkcionális edzés, ahol különböző intenzitással és ismétlésszámmal mindenki a saját tempójában hajtja végre a feladatokat, melyek erősítik és megdolgoztatják az izmokat.

    Dance vagy dance aerobic: az óra során koreográfiát tanulnak meg a résztvevők, így olyan módon dolgozik a test, hogy szinte észre sem veszed, hiszen a lépésekkel vagy elfoglalva.

    Deepwork: egyszerű, koreográfiától mentes, intenzív edzés, mely a teljes testet igénybe veszi.

    Gerinctorna: leginkább a hát izmait és mélyizmait erősíti, többnyire labda segítségével zajlik az óra, hátfájósoknak és ülőmunkát végzőknek különösen nagy segítség.

    Hot Iron: súlyzós óra zsírégetésre és alakformálásra. Az óra megterhelő, mert nagy súlyokkal zajlik, viszont gyönyörűen formálja az izmokat, zsírégető hatása pedig még másnap is kitart.

    Jóga: több különböző fajtája is van, melyekben közös a meditáció és a koncentráció gyakorlása. Tisztítja az elmédet, harmóniát ad a testnek és a tudatnak is. Az összpontosítás és a jógalégzés kiváló stresszoldó.

    Pilates: megtanít tudatosan és precízen használni izmaidat. Ruganyossá tesz, a mélyizmokat kiválóan fejleszti.

    Spinning: speciális szobabicikliken zajlik az edzés, az edző diktálja a tempót és a nehézségi fokozatokat, rendkívül hatékony az állóképesség fejlesztéséhez.

    Stretching: egy fárasztó edzés vagy egy nap végén rendkívül hatékony és jóleső óra. Lassú mozdulatokból, nyújtógyakorlatokból áll, melyek ellazítják a testet és növelik a hajlékonyságot.

    TRX: egy speciális eszközzel végzik a gyakorlatokat, melyek erősítik az izmokat, fejlesztik az egyensúlyt, a koordinációt.

    Zumba: minden testrészt átmozgató, táncos edzés, melyben több latin tánc elemei is szerepelnek, például a salsa, a rumba és a samba, de emellett tartalmaz hip-hop vagy éppen hastánc elemeket is.

    Zsírégető: lépéseket, koreográfiát, az óra utolsó részében pedig erősítést is tartalmazó edzés, mely egész idő alatt abban a tartományban tartja pulzusodat, mely a legideálisabb a zsírégetéshez.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Döntött a romániai magyar botránybíróról az UEFA

    origo.hu

    Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

    borsonline.hu

    Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

    hirtv.hu

    Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    mandiner.hu

    Oroszország elkezdte bombázni Oroszországot!

    origo.hu

    Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

    astronet.hu

    Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    „Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    DIÉTA

    "64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

    ÉLETMÓDI

    Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

    ÉLETMÓDI

    Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

    ÉLETMÓDI

    Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

    ÉLETMÓDI

    360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

    ÉLETMÓDI

    Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

    ÉLETMÓDI

    Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

    ÉLETMÓDI

    Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!