DIÉTA

Hihetetlen tény! Nagyon sok kislány ebben a betegségben szenved!

Mire egy tiszta csont és bőr anorexiás szakorvoshoz kerül, akár életveszélyben is lehet. Ha testvéred, barátnőd, netán lányod hirtelen fogyni kezd, és felmerül a gyanú, ne halogass! Jobb az első pillanatban fülön csípni a bajt!
címkék:
 • Szerző: Ripost

Az anorexia nervosa orvosi diagnózis szerint pszichés eredetű étvágytalanságot jelent. Egyre több szakember állítja, nem is olyan ritka ez a betegség.

Minden kétszázadik serdülő lány közül legalább egyet érint, valamilyen formában.

Ijesztő adat, nem szabad félvállról venni.

Különös viselkedéssel indul…

Mondjuk, a kóros étvágytalanság elnevezés félrevezető, hiszen alapvetően nem az érintett betegek étvágyával van a baj. Az első tünetek sokkal inkább különös viselkedésbeli változások lehetnek, a jelekre érdemes odafigyelni.

Összegyűjtöttük a legjellemzőbbeket:

 1. Hirtelen a testsúly kerül a figyelem középpontjába. A beteg rettegni kezd az elhízástól, és váratlanul csökkenteni kezdi az adagokat, amiket megeszik. Túlzott precízséggel összpontosít az étkezésre: folyton diétás recepteket búj, betéve ismeri az összes kalóriatáblázatot. Ez a foglalatossága minden más elé kerül. Nem érdeklik a barátok, a tanulás, a munka, a szerelem, lassan, de biztosan elmagányosodik.
 2. Az a precizitás, amit az étkezések terén mutat, az élet más területein nem mutatkozik. Az egyre alultápláltabb test gyengül, ezzel párhuzamosan csökken a szellemi teljesítmény is. A beteg egyre kevésbé tud koncentrálni a feladataira, mind több síkon adja fel a küzdelmet, kapcsolatai beszűkölnek, elmagányosodik.
 3. Mintha leszokna az evésről, tagadja az éhségérzetet, időnként elrejti a maga adagját.
 4. Nem ritka az sem, hogy habzsolva étkezik, hogy családtagok előtt bizonyítson, majd félrehúzódva meghánytatja magát, esetleg hashajtót, vízhajtót vesz be.
 5. Folyamatosan fogy, mégis retteg az elhízástól. Ha arról kérdezik, mit lát a tükörben, tiltakozva közli, hogy kövérnek látja magát.
 6. Anorexiába jellemzően a kényelmesek menekülnek, ugyanakkor előfordulhat, hogy a fogyás elősegítésére erőltetetten sportol, még a koplalástól legyengülten is.
 7. Egy idő után nagyon fáradékony lesz, szorong, és rossz közérzetre panaszkodik. Csökken a pulzusszám, alacsonnyá válik a testhőmérséklet, és furcsa szőrnövekedés is kialakulhat.

A hormonháztartása felborul, így előbb utóbb elmarad a menstruáció, teljes mértékben csökken a szexuális vágy.

Mit lehet tenni?

Természetesen a legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb vedd észre, ha valaki körülötted ebben a betegségben szenved. A súlyos anorexia ugyanis már csak kórházi kezeléssel gyógyítható.

 • értesítsd a szüleit
 • értesítsd az osztályfőnököt vagy az iskolapszichológust
 • szólhatsz a kerületi védőnőnek
 • ha barátnődről van szó, beszéld rá a sportolásra, ez az egyik leghatékonyabb segítség

A legfontosabb természetesen egy pszichológus felkeresése, még a kezdeti tünetek megjelenésekor, mert gyakran az anorexia hátterében lelki okok, családi problémák húzódnak.

Tudtad?

Franciaországban már törvény tiltja a modellek túlzott soványságát. A divatházakat kötelezték arra, hogy egészségesebb énképet mutassanak a felnövekvő nemzedékeknek. Minderre azért is volt szükség, mert az anorexia tünetei már nemcsak 14-18 éves lányoknál jelentkeztek, hanem a 12-14 éves korosztály is veszélyeztetett lett.

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?