DIÉTA

Hét egészséges étel, de ebből is megárthat a sok

Egy doboz csokit nyilván nem egészséges egyszerre leküldeni - de az egészséges ételek között is van olyan, aminek a fogyasztását jobb, ha nem viszed túlzásba. Eláruljuk, mivel vigyázz.
  • Szerző: Ripost

Narancs és paradicsom

Ezekből a finomságokból jobb, ha nem eszel óriási adagokat, mivel nagyon savasak. A túlzott savbevitel viszont akár refluxot is okozhat. Ha ez hosszabb ideig fennáll, kialakulhat egyik veszélyes szövődménye, a Barrett-nyelőcső, amely akár nyelőcsődaganattá is alakulhat. Ne egyél két adagnál több narancsot vagy paradicsomot egy nap, ha pedig refluxod van, teljesen felejtsd el őket.

Tonhalkonzerv

Az egyik legjobb szendvics- és saláta-alapanyag, de ha túl sokat eszel belőle, abból higanymérgezés is lehet. A tonhalban ugyanis több más halfajtánál több a tengerek szennyezéséből származó higany. A túlzott higanyfogyasztás a látás, a hallás és a beszéd károsodásához vezethet, elgyengíti az izmokat és rontja a koncentrációs készséget. Hetente legfeljebb 3-5 doboz tonhal kerüljön az asztalra, és igyekezz kevesebb higanyt tartalmazó halakra, például lazacra, tőkehalra vagy rákfélékre váltani.

Víz

A megfelelő hidratáltság az egészség kulcsa, de a túl sok víztől akár vízmérgezést is lehet kapni. A túl sok víz ugyanis felhígítja a nátriumot, és túlságosan alacsony nátriumszint alakulhat ki a szervezetben, amely rontja az agy működését, sőt, extrém estben akár halálos is lehet. Mennyi víztől alakulhat ki a veszélyes állapot? Meglehetősen soktól, így a probléma általában az ultramaratonistákat és a túlzottan egészségtudatosakat érintheti, akik erőltetik a rengeteg folyadékot. A legjobb, ha a vizeleted színét figyeled: ha mindig átlátszó, nyugodtan ihatsz egy kicsit kevesebbet.

Szója

Bár a szója, mértékkel fogyasztva, segíthet a koleszterinszint és a vérnyomás szabályozásában, a vas felszívódását gátolja. Így a túlzott szójafogyasztás miatt vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A szója fitoösztrogén tartalma, amely a női hormonok működéséhez hasonló, hosszú távú túlzott bevitel esetén akár a méhnyálkahártya kóros burjánzásához is vezethet, amelyből daganat fejlődhet ki. A biztonságos adagról nincsenek pontos ajánlások, de naponta két adagnál több szóját semmiképp nem tanácsos fogyasztani.

Spenót

Ez a fantasztikus zöldféle tele van fehérjével, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Bőven van benne lutein is, ez a karotinoid vegyület segít megelőzni az időskori makula-degenerációt, ami akár vakságot is okozhat. Ám ugyancsak sok van benne az oxalát nevű vegyületből, ami vesekövek kialakulását segítheti elő. Így a kalcium-oxalát vesekővel küzdő betegeknek nagyon oda kell figyelniük a mértékletességre.

Paradió

Ez a ropogós finomság szintén remek fehérje-, rost- és egészséges zsírsavforrás, sőt, még szelén is van benne. A diófélék fogyasztása ráadásul segít rendben tartani a koleszterinszintet és a várnyomást. Ám épp szeléntartalma miatt nem szabad mértéktelenül fogyasztani, ez az elem ugyanis nagy mennyiségben mérgező is lehet. A túladagolás hajhulláshoz, a körmök törékenységéhez és elvesztéséhez, bőrgyulladáshoz, neurológiai tünetekhez, és extrém esetben akár halálhoz is vezethet. Napi 10 darabnál ne rágcsálj el többet.

Zsírszegény állati fehérje

Ha a napi fehérjeforrásod elsősorban a zsírszegény csirkemell és a tojásfehérje, lehet, hogy nem árt átgondolni a diétádat. A túlzott mennyiségű állati fehérje fogyasztása veszélyes lehet, mivel az inzulinhoz hasonló IGF-1 hormon termelését serkenti a szervezetben. Ez pedig, ha nagy mennyiségben van jelen, gyorsítja az öregedést, növeli a daganatok (különösen a mellrák) kockázatát. Egy tanulmány a rákban való elhalálozás kockázatának négyszeresére növekedését, az általános halandóság kockázatának pedig 75 százalékos növekedését állapította meg azoknál, akik a napi kalóriabevitelüknek legalább 20 százalékát sovány állati fehérjéből fedezik (szemben a 15 százalékos, vagy az alatti bevitellel). A megoldás? Igyekezz a fehérjebevitel legnagyobb részét növényi forrásokból, például hüvelyesekből, diófélékből, magvakból és teljes kiőrlésű gabonákból fedezni.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?