DIÉTA

Ezért jó, ha az ünnepek után erős kávét iszol

A rengeteg finomságnak nehéz ellenállni az ünnepek alatt, ám ilyenkor, január elején rossz érzés a plusz kilókkal szembesülni. Egy friss kutatás szerint a kávé sokat segíthet...
címkék:
  • Szerző:

A diéták többségében a kávé vagy egyáltalán nem szerepel, vagy tiltólistás; pedig a fogyás kávéval nem lehetetlen sőt: egy jó erős fekete ital még segít is, hogy ledobd a plusz kilókat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Nottingham-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy a feketekávé, pontosabban, a benne található koffein hatással van a barna zsírszövetre – és ezzel segíti a fogyást. Kevesen tudják, hogy a testünkben kétféle zsírszövet található: a sárga a felesleges kalóriákat raktározza, a barna pedig energiát éget, így biztosítja a szervezet megfelelő hőtermelését. Ez azonban azzal is jár, hogy a barna zsírszövet akár napi több száz kalóriát is felhasznál – ami jó hír a fogyókúrázóknak, hiszen cukor és zsír égetésével éri el a hőtermelést. Ám mindeddig a kutatók nem találták meg a módját, hogyan lehet aktivizálni ezt a zsírszövetet. Most kiderült, hogy a fogyás kávéval nagyon is lehetséges, hiszen egy csésze erős fekete közvetlenül erre a zsírszövetre hat.

Lehetséges a fogyás kávéval, de néhány dologra nem árt odafigyelni. Fotó: Pixabay.com

Edzés előtt kávé?

Ha valaki közvetlenül edzés előtt iszik meg egy kávét, az nem csupán az energiaszintet növeli, de a zsírégetést is felpörgeti. De nem csupán a barna zsírszövet aktivizálásával segít egy csésze erős fekete, hanem a koffein stimuláló hatása miatt is, aminek köszönhetően felgyorsul a véráramlás, és az anyagcsere is.

Nem csak előnyei vannak

A kávé vízhajtó hatása közismert, ami edzés közben akár előny is lehet, hiszen rengeteg felesleges folyadék távozik neki köszönhetően. Ám ha ezt a folyadékot később nem pótoljuk, kiszáradhat a szervezet, és ezzel pont, hogy akadályozzuk a fogyást.

Ne feledkezzünk meg a kalóriákról

A fogyás kávéval csak akkor tud működni, ha nem cukorral, tejszínnel isszuk, hiszen a feketekávé csak üresen kalóriamentes. Cukor helyett használjunk édesítőszert, tej, tejszín helyett pedig kalóriaszegény, pótló termékeket. A kávé mellett érdemes a napi folyadékbevitelre is figyelni, ami lehetőleg tiszta víz legyen. Bár a feketekávé nem csodaszer, kis odafigyeléssel hatásos segítség lehet a fogyásban.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?