Létrehozva: 2015.11.19.

Ezt a 10 ételt soha ne edd reggelire!

Azt hiszed, tökéletesen kezded a napot, mert leülsz reggelizni? Nem árt alaposan átgondolnod, hogy mi is kerül ilyenkor a tányérra, mert van, ami egészségesnek tûnik, de sajnos többet árt, mint használ.

Alacsony rosttartalmú gabonapelyhek

A szénhidrátban gazdag, de rostban szegény gabonapehelytől a vércukorszinted az egekbe szökik, majd gyorsan vissza is esik, te pedig indulsz az első pékség vagy édességautomata felé. Válassz minél nagyobb rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonaféléket reggelire,  és növeld tovább a rosttartalmukat egy kis gyümölccsel, búzacsírával, lenmaggal, vagy szeletelt mandulával.

Müzliszelet

A legtöbb készen kapható müzliszelet tele van cukorral, viszont alig van benne fehérje és rost. Keress olyan szeletet, amelyben minél kevesebb a cukor, ám a benne levő diófélék révén fehérjét és egészséges zsírsavakat is tartalmaz.

Zsírszegény joghurt

Egy pohár zsírszegény joghurt sajnos nem elég reggelire, így ne csodálkozz, ha a délelőtt közepére már farkaséhes vagy. A súlyodtól és az aktivitásodtól függően 250-400 kalóriát kell elfogyasztanod reggelire. Így a legjobb, ha adsz a joghurtodhoz egy kis cukormentes, rostdús müzlit.

Egy pohár gyümölcslé

A frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek remek kiegészítői a reggelinek, de nem elegendőek egy étkezésre. Egészítsd ki őket rostot, fehérjét és egészséges zsiradékot is tartalmazó ételekkel, például mogyoróvajjal megkent almaszeletekkel.

Kávé extrákkal

Sok ember van, akinek a reggelije mindössze egy kávé. Ám a tejszín, a tejszínhab, a különféle szirupok és a cukor valóságos cukorbombává teszik, miközben nincs benne rost, és fehérje is alig. A koffein lehet, hogy egy kis időre feldob, de hogy ezzel nem fogod délig bírni, az fix.

Fánk

A cukorral, finomított szénhidráttal teli, ráadásul olajban sütött fánk az egyik leginkább kerülendő reggeli, mert a magasba löki, majd gyorsan vissza is ejti a vércukorszintedet. Egyél inkább egy marék diófélét vagy egy kemény tojást. Ha pedig semmiképp nem tudsz lemondani a fánkról, legalább párosítsd egy kis fehérjével és rosttal, például gyümölccsel és joghurttal.

Muffin

Muffin és muffin között óriási különbségek vannak, még akkor is, ha az van a csomagolásukon, hogy korpát, vagy teljes kiőrlésű lisztet tartalmaznak. A pékségek óriásmuffinjaiban pedig akár 600 kalória is lehet. Ha muszáj ilyet enned, elégedj meg a felével, és párosítsd valamilyen fehérjével, például joghurttal. De még jobb, ha otthon sütöd a muffint, így pontosan tudod, mi van benne.

Zsemle vajjal vagy krémsajttal

Egy zsemle kettő-négy szelet fehér kenyérrel is felérhet, a rákent vaj vagy pici sajtkrém pedig nem fedezi a fehérjeszükségletedet. Válassz teljes kiőrlésű zsemlét, edd meg csak a felét, és tegyél rá valami olyasmit, ami tele van fehérjével és egészséges zsiradékkal – például avokádós szendvicskrémet.

Szalonna és kolbász

A feldolgozott húsfélék ennek a műfajnak a legrosszabbjai, a szív egészségét is veszélyeztetik, ráadásul nemrég a WHO rákkeltőnek is nyilvánította őket. Legyen a szalonna és a kolbász az ízesítő, és ne az étel maga. A húsos reggeli legyen a különleges alkalmakra fenntartva, a hétköznapokon pedig kerüljenek egészséges ételek, gyümölcsök, sovány fehérjeforrások, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonafélék az asztalra.

Kihagyott reggeli

A legrosszabb opció mégis az, ha teljesen kihagyod a reggelit, és csak az éhkoppot nyeled délig.

Ne gondold, hogy ezzel spóroltál a kalóriákon – ha kitör rajtad a farkaséhség, sokkal több kalóriát fogsz elfogyasztani, mintha leülnél egy rendes reggelihez, amelyben van teljes kiőrlésű gabona, tej és gyümölcs. Ha nem vagy éhes reggel, érdemes ránézni az étkezési szokásaidra – például nem eszel túl sokat vacsorára?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszólalt Kudlik Júlia, ezt gondolja a köztévé új MI-műsorvezetőjéről

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!