Létrehozva: 2020.07.08.

Ez az étel sztár, a maga módján

Akár össze is veszhetnénk a bajorokkal, hogy „bajoricum” vagy hungaricum étel-e a csülök. Nem baj, de a veszekedés közben-után együnk meg velük együtt is egy jó csülköt.

A bajorok is erősek csülökben, de nekik ez csak sörkorcsolya. Míg a mi tányérunkra fő fogásként egyértelműen a nemzeti hagyomány részeként kerül. A csülök igazi sztár a magyar ételek világában.

Az igazán jó sült csülöknek ropogós a bőre, húsa omlós és puha, azonnal leválik a csontról. A bőr alatti cupákos rész kívánatosan rezeg, és szinte elolvad, ha az ember a szájába veszi.

Mivel a csülök igazi, emberes étel – és hát nem a nők kedvence -, legjobb, ha eleve a férfi ízlése szerint készül el. Nem is kell arra várni, hogy a feleség, a barátnő vagy más asszonynép fáradjon vele, hiszen a csülökhöz a férfiak értenek legjobban. Na persze ismerni kell hozzá egyetlen régi trükköt, amitől tényleg tökéletes lesz! Abból kell kiindulni, hogy a csülök húsa meglehetősen kötött, inas – izmos, nem olyan egyszerű bánni vele. A profik viszont nem hibáznak, pontosan tudják, hogy a csülköt először meg kell főzni, a sütés csak aztán következik!

HOZZÁVALÓK:

4-6 főre

  • 2 nagyobb csülök
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 kg hagyma
  • 4-5 babérlevél
  • 1 ek. szemes bors
  • 1 tk. szemes kömény
  • 1 tk őrölt majoranna
  • 2 ek. só
  • 2 dl sör a sütéshez
  • ÍGY KÉSZÜL

  • Tegyük a csülköket egy nagyobb lábosba, és engedjük fel vízzel úgy, hogy ellepje.
  • Mehet a vízbe a babérlevél, 1 fej fokhagyma pucolva, cikkekre szedve, a szemes bors, a majoránna és a só. A csülköt legalább 2 órán keresztül főzzük alacsony lángon. Az utolsó 10 percben kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.

  • A hagymát hámozzuk meg és negyedekbe vágva terítsük el a tepsin. Ha már nagyjából megpuhult a hús, emeljük át tepsibe, a hagymaágy tetejére. Fontos, hogy a csülök leginkább bőrös fele legyen fölül! A második fej fokhagymát zúzzuk össze és masszírozzuk a húsba, Igény szerint sózzuk és szórjuk meg köménymaggal, majd öntsük alá a sört vagy egy keveset a főzővíz levéből. Takarjuk le fóliával, mehet is a sütőbe! Elviekben nem kell olajat önteni alá, mert sütés közben sok zsírt ereszt magából. De akit megnyugtat, csak bátran tegyen hozzá olajat vagy zsírt.

  • Jó másfél órán keresztül süssük így a húst, ezalatt elképesztően omlós és puha lesz! Menet közben többször is meglocsolhatjuk az alatta összegyűlő pecsenyelével. Másfél óra múltával vegyük le a fóliát és emeljük 200 fokra a hőt. Ebben a fázisban pirosra, ropogósra sül a csülök bőre és elnyeri isteni külalakját! Ha van pirító funkció a sütőn, az utolsó 1-2 percre bekapcsolhatjuk. Figyeljünk oda, nehogy odakapjon a csülök bőre!

    A sörben sült csülök egyszerű, de nagyszerű étel, nem kell túlragozni tálaláskor sem. Jól megy hozzá a tört krumpli házi vegyes csalamádéval, paprika savanyúsággal vagy céklával, de ha csak friss kenyér, no meg behűtött sör kíséretében tesszük az asztalra, úgy is tökéletes!

    Csülköt vásárolni kockázatos dolog, hiszen a hagyomány szerint a csülök főzését csontosan kell megkezdeni – sőt pont a csontról való leválása jelzi, hogy megfőtt. Ezért aztán a csülök minőségét jótékonyan elfedi a bőr, s csak a konyhai műveletek közben derül fény, hogy milyen is a zsír-hús arány. Ez az első csülkök esetében többnyire a zsír javára dől el, nagyobb mennyiségű színhús inkább a hátsó csülköktől remélhető. A nyers csülök is mindenre alkalmas, amire általában a sertéshúsokat használni szokták. A belőle készült pörkölt már-már körömpörkölti szaftokkal kápráztat – a rengeteg zsír és bőr megfelelő fűszerezéssel az erre fogékonyaknak mennyei ízeket képes produkálni. A legkedveltebb csülkös recept, a Pékné-módra elkészített, krumplival és hagymával, mely rajongói számára megunhatatlan.

    Tippek

    Sütés közben locsolgassuk, a saját szaftján kívül a sört ajánlunk. Az előfőzés alól kivételt képezhet, ha első csülökkel próbálkozunk – ekkor viszont alacsony (80 fok körüli) hőmérsékleten 4-5 órát kell sütnünk a csülköt, mindaddig, amíg a hús hőmérséklete – ehhez speciális hőmérő is szükséges – el nem éri a sütő hőmérsékletét.

    Ha a csülköt ropogós bőrérét szeretjük, akkor mielőtt sütni kezdenénk, félig-meddig főzzük meg, nehogy a bőr alatt a csont-közeli húsok nyersek maradjanak.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Melltartó nélkül vezette a híradót a műsorvezetőnő

    origo.hu

    Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

    metropol.hu

    „Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

    mandiner.hu

    Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

    life.hu

    Napi horoszkóp 2024. április 20.: ma nehéz lesz visszafogni magad

    vg.hu

    Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

    origo.hu

    Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

    astronet.hu

    Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

    magyarnemzet.hu

    Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    DIÉTA

    "64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

    DIÉTA

    3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

    ÉLETMÓDI

    Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

    ÉLETMÓDI

    Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

    ÉLETMÓDI

    Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

    ÉLETMÓDI

    360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

    ÉLETMÓDI

    Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

    ÉLETMÓDI

    Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!