Létrehozva: 2020.03.02.

Ez a diéta a legjobb 50 év felett

A klimax nemcsak érzelmileg borítja meg a nőket, hiszen ekkor indul meg a test durva átalakulása is. Akár 10-2 kg túlsúly is felkúszhat a legkényesebb területekre, melyet később szinte lehetetlen eltüntetni.

A zsír valójában a barátunk!

Egy új svéd kutatás szerint a menopauza után járó hölgyek esetében a paleo étrend nem hogy növeli, hanem egyenesen csökkenti a hasi zsír mennyiségét, s ezzel együtt a testsúlyt. Ráadásul arról is gondoskodik, hogy a vérben a jó zsírsavak aránya növekedjen a rossz zsírsavakkal szemben. Caroline Blomquist, a svédországi Umea Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag paleo diéta hosszú távon is segíti az elhízással kapcsolatos problémák, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok, a szívroham és a stroke megelőzését.

Fotó: 123rf

Próbáljuk meg cukor nélkül!

A felmérés során 70 elhízott, menopauza után levő nőt vizsgáltak két évig: a résztvevők egyik csoportja paleo diétát követett, amelyben elsősorban sovány hús, hal, tojás, zöldségek, gyümölcsök, diófélék, valamint zsiradékforrásként repce- és olívaolaj, illetve avokádó szerepelt. Esetükben kizárták a tejtermékeket, a gabonaféléket, a hozzáadott sót és cukrot. Az ebbe a csoportba tartozók vérében lényegesen kevesebb lett a „rossz” telített zsír, ez pedig közismerten véd a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

A másik csoportba tartozók a hagyományos diéta szerint étkeztek, az általuk naponta bevitt kalóriamennyiség 55 százaléka szénhidrátokból származott, viszonylag kevés fehérjével és zsiradékkal.

,
Fotó: 123rf

Íme, az eredmény!

Mindkét csoport tagjai dietetikus segítségével naplózták az étrendjüket. A paleo diétát követők látványosan veszítettek testsúlyukból, és a vérükben sokkal egészségesebben alakult a zsírsavak aránya. Az inzulinrezisztenciával összefüggésbe hozott zsírsavakból is jóval kevesebb volt a vérükben.

Paleo mintaétrend két napra

  1. nap:
Reggeli: szalonnás tojásrántotta, zöldségek Ebéd: hamburger-húspogácsa darált marhahúsból, zsemle nélkül, vegyes salátával. Vacsora: Grillezett halszelet grillezett zöldségekkel Tízórai, uzsonna: gyümölcs, egy marék dió  
  1. nap:
Reggeli: főtt tojás zöldségekkel Ebéd: tonhalsaláta konzerv tonhalból és ízlés szerinti zöldségekből Vacsora: roston sült sertésszelet salátával Tízórai uzsonna: gyümölcs, egy marék dió

A Paleo-diéta lényege

A Paleo-diéta követői szerint a szervezetnek vissza kell térnie az őskori ember táplálkozásához, de ehhez bizonyos élelmiszereket és nyersanyagokat ki kell iktatnunk az étrendünkből. Ez a fajta fogyókúra a természetes, ipari feldolgozástól mentes élelmiszereket állítja a középpontba, és szigorúan tiltja a tejből, tejtermékekből és a gabonafélékből (búza, kukorica, rizs) készült termékek (kenyér, liszt, tésztafélék, stb.) fogyasztását. Hasonlóan nem kívánatosak az üdítőitő, az alkoholos italok, a fűszerek, a burgonya, a színezékkel, ízesítővel vagy édesítővel dúsított termékek. Továbbá nem fogyaszthatunk babféléket, cukrot, csírákat, olajat, mogyoróféléket, keményítőt és más olyan élelmiszereket, amelyek a mai kor készítményei. Ennek az étrendnek is a hús az alapja, és felváltva ehetjük a szárnyast, a nehéz húsokat, a halat, a tenger gyümölcseit valamint a zöldséget és a gyümölcsöket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Őrült dráma a BL-ben, kiesik az egyik nagy esélyes - élő

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

12 évente történik ilyen: hatalmas gazdagság vár három csillagjegyre

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Ukrajna csúnyán hoppon maradt az F-16-osok ügyében + videó

metropol.hu

Máris lecsaptak Szoboszlai távozó edzőjére: kiderült, mit csinál nyártól Klopp

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei

mindmegette.hu

Óriási felháborodást válott ki a Tesco legújabb lépése

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!