DIÉTA

Azonnal segít ez a módszer: Sokkal jobban leszel buli után

Felejtsd el a drasztikus méregtelenítő kúrákat! Inkább segíts, hogy a májad a lehető leghatékonyabban méregtelenítse a szervezetedet. Ehhez pedig csak néhány egyszerű étrendi szabályt kell betartanod.
címkék:

A máj enzimjei segítségével először vízben oldódó anyagokká alakítja át a potenciálisan mérgező, zsírban oldódó vegyületeket (például az ételekkel a szervezetünkbe jutott növényvédő szereket, gyógyszereket), majd védő hatású molekulákat köt a toxinokhoz. Így pedig ezek az anyagok könnyedén távoznak a szervezetből. Ahhoz viszont, hogy a máj tökéletesen végezze a munkáját, nem csak az alkoholfogyasztást érdemes csökkenteni, hanem néhány fontos étrendi szabályt is be kell tartani. De vajon melyek ezek? Mutatjuk!

Máj 01

Fotó: Pixabay.com

Töltsd fel magad gyümölccsel és zöldséggel

A gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek – különösen az olyan színes zöldségek, mint a cékla, valamint a keresztesvirágúak – tele vannak olyan növényi hatóanyagokkal, amelyek segítik a máj működését, főleg az enzimek megfelelő termelődését. Egyébként épp a májműködés támogatása az egyik oka annak, hogy sok orvos kifejezetten a mediterrán diétát ajánlja, amelyben rengeteg a zöldség, a gyümölcs és a hüvelyes.

Máj 02

Fotó: Pixabay.com

Főzz fokhagymával és olívaolajjal

Aki szereti a fokhagymás ételeket, az nagy szívességet tesz a májának. A fokhagyma és az olívaolaj ugyanis mindketten segítik a máj működését – a fokhagymában található kénvegyületek például a védő hatású vegyületeknek a méreganyagokhoz való kötődését segítik elő.

Fűszerezz csípős paprikával

Egy kutatás szerint a csípős paprika erős ízét adó kapszaicin segíthet enyhíteni a májbetegek máját érő károsodást. Hitted volna, hogy a fűszeres étel erre is jó lehet?

Máj 03

Fotó: Pixabay.com

Kerüld a cukrot

A cukor a máj számára is az egyik legártalmasabb étel. A máj ugyanis nagy szerepet játszik a cukor-anyagcserében, és amikor sok, rosszul megemésztett cukorral találkozik, azt megsínyli, és nem képes megfelelően lebontani.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?