FAZÉK

Csupa egészség: eszméletlen, mennyi mindenre jó a kökény!

Október végére, november elejére már megcsípi a dér a kökényt, ekkor jön el a lekvárfőzés ideje.
  • Szerző: D.K.

A kökény lekvárja egészen különleges: nincsen benne semmilyen mű-íz, a természet nemes vadsága, színe, illata köszön vissza az üvegekből és nemcsak isteni finom, hanem rendkívül egészséges is. Amint megcsípi a fagy a kökényt, már szedhető is a gyümölcs – idén kivételesen szépnek ígérkezik a termés. Kökénylekvárt főzni nem egyszerű, mert az apró gyümölcs közepén aránytalanul nagy mag lapul, ettől a főzés közben kell megszabadulni, akár egy kézzel tekerős passzírozó, akár egy szita és egy fakanál segítségével. Kétségtelenül babra munka, de megéri! A kökény adja a legfinomabb lekvárt!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Tegyük gyorsan hozzá, nemcsak isteni finom, de egészséges is. A szúrós cserje lila termésének pozitív hatása régóta ismert, már az ókorban is használták gyógyászati célokra a kökényt. Gazdag C-vitamin-forrás, hatékonyan gyógyítja a szív-, és érrendszert, de ez még mind semmi…

1. Rákellenes anyagokat tartalmaz
A kökény fontos forrása az ellagsavnak, amely egy rákellenes hatású flavonoid. Kísérletileg igazolt, hogy az ellagsav étrendi adagolása 55 százalékkal csökkenti a daganatok kifejlődésének esélyét. A kökény velőjében lévő legfontosabb flavonoidok a kempferol, a kvercetin, a glikozidok és a rutin. A színét is a benne lévő található polifenol flavonoidnak köszönheti. Ezek a vegyületek képesek megkötni a vasat, így erősíti a jótékony hatását.

Fotó: Ripost

2. Méregtelenít
Méregtelenítő és vértisztító hatása is van, sőt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazta már a népi gyógyászat is. A kökény jót tesz a bélhurutnak, jótékonyan hat az anyagcsere-szabályozó mechanizmusokra, és általános immunerősítő hatása is van, ami a magas C-vitamin tartalmának köszönhető. Érdemes kúraszerűen is fogyasztani, kiváló turmix/smoothie készíthető belőle. Aki savanyúnak találja, keverheti más gyümölcsökkel, esetleg adhat hozzá mézet.

3. Felpörgeti a fogyókúrát
A kökény fanyar termése anyagcsere fokozó és zsírcsökkentő hatása révén minden fogyókúrás étrendet hatékonyabbá tesz, de nem csak fogyaszt, hanem vesetisztító és vizelethajtó hatásokkal rendelkezik. A kis kék bogyó C-vitamintartalma jelentős, de különösen gazdag értékes gyümölcssavakban is. A kökény virágából készült tea tökéletes hashajtóként és vizelethajtóként szolgál. Érdemes reggelente egy-egy pohárral inni belőle.

4. Szuper stresszoldó


A kökénycserje kérge idegnyugtatóként is alkalmazható. Segít leküzdeni a stresszt, ellazít, fogyasztása nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz Így készül a kökénykéreg tea: tegyél a szűrőbe 1 kiskanál reszelt kökénykérget, majd öntsd bele egy csésze forrásban lévő vízbe. Hidegen is, melegen is nyugtató hatással bír. Egy friss kutatás bizonyította, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök, mint amilyen a kökény is, olyan betegségek megelőzésében nyújthatnak segítséget, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór.

5. Megszépít
A kökény magas vitamin-, ásványi anyag-, és csersavtartalma miatt feszesíti, táplálja, regenerálja a bőrt. A kökény tartalmú krémek és lemosók csodákra képesek. A dehidratált bőrről szépen oldja a szennyeződéseket, magas vastartalma fokozza az oxigénellátást, ásványi anyagainak köszönhetően pedig táplálja bőrt.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?