CSALÁDOK

Mikor is érkezik meg a nyugdíjprémium? Itt a pontos dátum

Mikor és mennyi érkezik? Itt vannak a pontos dátumok és számítások.
címkék:
  • Szerző:

A kifizetés a novemberi nyugdíj kézbesítésével egyidejűleg történik , a banki átutalás pedig november 12-én lesz. A 9 ezer forintos rezsiutalványt már korábban megkapták a nyugdíjasok, amelyet jövő év március végéig lehet felhasználni.

A nyugdíjprémiumot minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő – mintegy 2,5 millió – embernek fizetik ki. A nyugdíjprémium maximális összege 22 ezer forint, átlagos összege pedig 20 ezer forint lesz. Nyugdíjprémiumra azok az öregségi nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők jogosultak, akik a kormányrendeletben felsorolt más ellátások valamelyikében 2019. novemberében részesülnek, ideértve azokat is, akiknek az ellátását 2018. december 31-ét követően állapították meg.

A nyugdíjasok a nyugdíjprémiummal együtt megkapják az egyszeri nyugdíj-kiegészítést is, amelynek célja a nyugdíjak inflációkövető emelése és ezzel vásárlóértékük megőrzése. Ennek összege idén átlagosan 10 ezer forint lesz. Egy átlagnyugdíjas novemberben 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban.

Kiszámoltuk, mennyi lesz a nyugdíjkorrekció novemberben különböző nagyságú nyugdíjakra, és ezt is figyelembe véve mekkora ellátásra számíthatnak az érintettek 2020. januárjától.

Idén a nyugdíjakat 2,7 százalékkal emelték. A KSH jelzése szerint pedig január-augusztusban 3,4 százalékkal emelkedtek az árak. A két adat különbsége a novemberi nyugdíjkorrekció alapja. Az éves korrekció a novemberi nyugdíj 0,7 százalékának tizenkétszerese. Vagyis a novemberi nyugdíj 8,4 százaléka.

Ez alapján a nyugdíjasok novemberben, decemberben és jövő januárban:

  • A novemberi nyugdíjukkal/ellátásukkal együtt egy összegben megkapják az emelési különbözetet (= a novemberi ellátás 8,4 százaléka).
  • A decemberi ellátás összege nem emelkedik, hiszen a decemberre vonatkozó emelési különbözetet is megkapták a teljes évre számított és a novemberi ellátásukkal együtt folyósított egyösszegű különbözettel.
  • A 2020. januári ellátást két lépésben emelik a folyósítás előtt. Először megemelik az ellátás decemberi összegét a 2019. évre szóló emelési különbözet, vagyis a 8,4% egytizenketted részével, azaz 0,7%-kal, majd ezt követően a második lépésben az így megemelt összeget növelik meg a 2020. évre szóló költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel, azaz 2,8%-kal.

A nyugdíjguru számításai szerint átlagnyugdíj (135 ezer forint) mellett

  • a januári ellátás 139 751 forintra fog emelkedni.
  • Éves szinten összesen 57 012 forinttal kaphat többet jövőre az átlagnyugdíjas.

Ennél több akkor lehet a jövő évi ellátás, ha jövő novemberben is lesz korrekció, mert magasabb lesz a január-augusztusi infláció, mint 2,8%.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?