Létrehozva: 2022.01.28.

A családok rémálma megelőzhető, avagy a dugulás nem ok, csupán okozat! (x)

A háztartási életben bőven akadhatnak váratlan helyzetek, események, amik azonnali cselekvést és orvoslást igényelnek. Ezek közül sok előre nem látható, és még a megelőzés sem kivitelezhető. Viszont a gyakorlat egyértelműen azt mutatja, hogy a kellemetlenségek egy bizonyos fajtája konkrétan kikerülhető – lenne, amennyiben a prevenció főszerephez juthatna.

A megelőzés olcsó, idő- és energiatakarékos választás

A dugulás, duguláselhárítás témája valószínűleg a legtöbb háztartásban már ilyen-olyan mértékben felbukkant. A vízvezetékszerelési munkák jelentős hányadát teszik ki azok az esetek, amik egy kis odafigyeléssel egy az egyben kivédhetőek. Nem kell sok az eredményességhez. Szó nincs arról, hogy akkor mostantól árgus szemekkel kell figyelni a vízhálózatot, az összes lefolyót. Pár egyszerű megelőző lépéssel a dugulással kapcsolatos problémák zöme végérvényesen a felejtés homályába száműzhető.

Fotó: Freepik

Hogy melyek ezek a lépések?

Először is a rendszeres karbantartás. Ez első olvasatra macerásnak tűnik, de nem arról van szó, hogy havonta át kell vizsgáltatni az egész vízhálózatot egy szakemberrel, mintegy vadászva a hibákra. Félévente bőven elegendő a rendszert átnézni, és az esetlegesen megmutatkozó gondokat még csírájában elfojtani. Ezzel a hozzáállással a súlyos következmények teljesen elkerülhetőek.

Másrészt a tudatos használat. Ez az, ami mást jelent az egyes vizesblokkoknál. A mosogatónál például érdemes minimalizálni a felhasznált vegyszer mennyiségét, ugyanis a túl sok mosogatószer könnyen elzárhatja a víz elől az utat. De a mindenféle ételmaradékokat sem jó ötlet lenyomkodni, mert azok, bármennyire is kicsinek tűnnek, pillanatok alatt fennakadhatnak a szűk, kanyarokkal teli csőben. Fürdésnél, hajmosásnál a kósza szőr- és hajszálakra ildomos odafigyelni: a lefolyókra helyezhető, gyakorlatilag már bárhol megvásárolható szűrők jó szolgálatot tehetnek.

Mi történik akkor, ha már beütött a krach?

A duguláselhárítás házi praktikák bevetésével főleg kezdetben, még a probléma feltűnésének hajnalán esélyes, hogy megoldható. De a siker egyik záloga a rendeltetés szerinti, tudatos alkalmazás. Például a pumpálásnak nem mindegy, hogy milyen a technikája, ugyanis helytelen mozdulatokkal az elzáródás tovább fokozható, sőt konkrétan súlyosbodhat a helyzet. Aztán a különböző vegyszerek összekeverése, pláne koktél készítése egy kicsit sem megtérülő taktika. A legjobb egy típust kiválasztani a sok közül és azt kipróbálni. Ez a házi tisztító- és csodaszerekre is igaz.

Ha pedig láthatóan és érzékelhetően semmi sem segít, akkor felesleges próbálkozások és pláne erőltetések helyett a leginkább kifizetődő stratégia a szakmai segítségkérés. Ilyen módon a dugulás megszüntetése viszonylag könnyen kivitelezhető. De ha a különböző beragadt, betapadt, össze-vissza tesztelgetett módszerek tovább rontják az amúgy sem rózsás szituációt, akkor bizony a helyrehozás is nehézkesebbé válhat.

A készséges szakmai jelenlétnél aligha akad értékesebb!

A vízvezetékszerelési feladatok egy része akár még gyerekjátéknak is tűnhet, de nem az. A dugulas-dugulaselharitas.hu csapata Budapesten tevékenykedik. Nem okoz gondot számukra a duguláselhárítás, viszont mindenkit a megelőzésre biztatnak, lévén egy kis koncentrációval az idegesítő, frusztráló fennakadások nagy része egy az egyben kivédhető. A karbantartási munkák könnyen ütemezhetőek, akárcsak a felújítási feladatok, ami manapság óriási előny, és amivel érdemes élni, méghozzá a gazdaságosság jegyében.

(x)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

mandiner.hu

Franciaországban annyira súlyos a helyzet, hogy Amerika biztonsági riasztást adott ki állampolgárai számára

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

CSALÁDOK

Sok szülő elrontja, így tilos és veszélyes altatni a babákat!

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!