ÉLETMÓDI

Brutális hőség jön a napokban, erre figyelmeztet a Tisztiorvosi Szolgálat

Az előrejelzések szerint hamarosan visszatér a brutális hőség. A tartós meleg mindenki szervezetét megviseli; érdemes fokozottabban figyelni néhány dologra...
  • Szerző:

Brutális hőség lesz a hét közepéig az előrejelzés szerint. A tartós meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, az idősek számára pedig egyenesen végzetes lehet. Az Állami Népegészségügyi- és Tisztiorvosi Szolgálat ajánlása szerint ebben az időszakban fokozottabban kell figyelni az idős és beteg hozzátartozókra, és meg kell tenni néhány óvintézkedést, hogy jobban elviselhető legyen a tikkasztó forróság a lakásban. Életmentő lehet ilyenkor a légkondi, ám ha nincs, akkor is sokat tudsz tenni azért, hogy kibírható legyen a brutális hőség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

1. Nappalra sötétíts el

Fotó: Pixabay.com

Az ablakokat sütő nap már néhány óra alatt kegyetlenül felmelegíti a lakást, és az állandó hőségben a test felhevülhet. Korán reggel szellőztess egy nagyot, engedd be a hajnali friss levegőt a lakásba; de amint kezd felmelegedni az idő, csukj be mindent, és ereszd le a redőnyöket. Ha nincs redőnyöd, húzd el a sötétítő függönyöket vagy tegyél vastag pokrócot az ablakokra.

2. Óvatosan a légkondival

Fotó: Ripost

Kellemes érzés a hűs lakásba belépni, de vigyázz a légkondicionálóval, hiszen akár meg is fázhatsz tőle, és ha túl hidegre állítod, a hőingadozás is megviseli a szervezeted. Ne használd folyamatosan, mert ettől könnyen megfázhatnak az ízületek. Legfeljebb 27 Celsius fokra állítsd, és figyelj, hogy ne legyen túl erős a hideg levegő befúvása.

3. Többször zuhanyozz le egy nap

A test túlhevülése ellen az egyik legjobb módszer, ha vízzel hűtöd magad, de arra vigyázz, hogy ne legyen hideg a víz, amikor zuhanyzol, mert a hideg hatására a tested pár perccel a tusolás után fűteni kezdi magát. Az is sokat segít a hőség elviselésében, ha néha langyos vízbe áztatod a lábad pár percre, de ha erre sincs időd, tegyél nedves törülközőt a nyakadra, legfeljebb fél órára.

4. Fogd vissza a mozgást

Fotó: Pixabay.com

A forró napokon kerüld a megterhelő fizikai munkát, sportot, hiszen a mozgás miatt a szervezet sokkal több energiát igényel, mint egyébként. Ilyenkor a kemény fizikai aktivitás megterheli a szív- és érrendszert. Érdemes a szabadtéri edzést (futás, biciklizés) a hajnali vagy esti, hűvösebb órákra időzíteni. A kánikulában még az egyszerű mozgások is megterhelőek, ezért a Tisztiorvosi Szolgálat azt javasolja, hogy időskorúak inkább kérjenek segítséget a bevásárláshoz, gyógyszerek kiváltásához.

5. Igyál minél több vizet

Fotó: Pexels.com

Ilyenkor a megszokottnál jóval több folyadékra van szüksége a szervezetednek, hiszen az izzadással rengeteg folyadékot és sót veszítesz. Óránként legalább egy pohár vízre van szükség, de az se baj, ha ennél többet iszol. Az ANTSZ javaslata szerint a sót is pótolni kell: ezt megteheted úgy, hogy egy liter vízben feloldasz egy kávéskanálnyi sót, de főzhetsz egy könnyű zöldséglevest is.

6. Kerüld a nehéz ételeket

Fotó: 123 rf

Ilyenkor nem tanácsos jó húsos hamburgert vagy zsíros pörköltet ebédelni, hiszen a nehéz ételek miatt még inkább meleged lesz. Rengeteg gyümölcsnek van szezonja, fogyassz egy gyümölcslevest, készíts zöldséglevest, főzelékeket. A könnyű húsok, például a csirkemell, a halak elég energiát adnak, de nem készítenek ki a hőségben; mellé szénhidrát helyett érdemes friss zöldséget, salátát készíteni köretnek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?