ÉLETMÓDI

Barbárok és bogarak a 11. kerületben: Őrület, mi folyik a Bertalan Lajos utcában

A zsúfolt utcában cipőkanállal sem lehet parkolni. Emberek sietnek dolgukra a karácsony előtti feszkóban, mi meg keressük a Varázs Garázs-t. Talán észre sem vennénk a helyet, ha nem lépne ki elénk a hidegben Kalácska Gábor – ő az egyik itt alkotó művész.
  • Szerző: D.K.

Kevéssé ismert, hogy a manapság oly népszerű sorozatokhoz nem ritkán magyar alkotók is hozzájárulnak. Kalácska Gábor látványtervező és kivitelező az éppen most futó Barbárok című sorozathoz készített nem akármilyen díszleteket – ezek miatt kerestük meg őt műhelyében, a Varázs Garázsban, a Bertalan Lajos utcában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Óriásbogarak és agancshibridek
Ahogy belép az ember ide, azonnal kiszakad a hétköznapi verkliből, sőt, akár úgy is érezheti magát, mintha egy másik bolygóra csöppent volna. Félig kész és már kész alkotások mindenütt: a falakat képek, átalakított trófeák és fémdarabokból összebütykölt óriásbogarak borítják.

Nem hétköznapi tárgy egyik sem. „Igyekszem hasznosítani a más projectekből kimaradt anyagokat, illetve minden érdekes formájú vagy anyagú hulladékot, ami valamiért engem talál meg. Nem vagyok az a tipikus guberálós-felhalmozós gyűjtögető, de ha valami tényleg megtetszik, az jön velem ide, és beépítem”- magyarázza Gábor, a Kali design alapítója.

A legjobb, ami a városi szeméttel történhet
A furcsa stílust, aminek mentén ezek az alkotások készülnek, recicle-punknak hívja Gábor. Ennek jegyében készíti a már említett izgalmas díszleteket, jelmezeket és a groteszk kellékeket a filmes produkciókhoz.

Gábor és párja, Márta Barbara egyaránt dolgoznak hazai és külföldi filmeken, de színházak, éttermek, sőt, még magánszemélyek számára is legyártanak bármilyen extrém dolgot, amit a megrendelő megálmodik. Amit viszont mindig szem előtt tartanak, az a környezettudatos gyártás és kivitelezés.

Furcsa tárgyak üzenete
Az itt látható különös tárgyak amellett, hogy a keletkező szemét mennyiségét csökkentik, valójában üzenetet is hordoznak. Elég megnézni kicsit közelebbről a fémdarabkákból összerakott bogarakat.

 

A különös bogár teste egy kihajított hegedűtok. Szárnyaihoz Gábor hosszában kettévágta a hangszer fölső lapját és úgy oldotta meg, hogy mozgathatók legyenek. Nyitott szárnytartással látszódik az óra és a pontos idő.

„Az általam készített tárgyakat egyfajta fricskának szánom a modern, robotizálódó világ felé, melyben, ha nem figyelünk oda, a klasszikus értékek szép lassan eljelentéktelenednek. Személyes küldetésem a bolygóvédelem, de nem szeretnék szájbarágós üzeneteket megfogalmazni, inkább a művészetre helyezném a hangsúlyt. Ez az, ami még nagyon sokáig érzelmi tartást adhat nekünk ebben a furcsa, mai világban.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?