Létrehozva: 2019.04.30.

Az önvezető autók után jönnek az "öntanuló" otthonok

Fûtésrendszered megtanulja szokásaidat - Világelsõként fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fûtési szabályozót egy magyar startup.

Szerző Tóth Balázs

A gépi tanulás beköltözik az otthonainkba is!

 

Kapsz riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagyod a hűtő ajtaját vagy az ablakot? Csak akkor és annyit fűtesz és hűtesz, amikor szükséges?

Az okosotthonok világában már alapvető elvárás, hogy saját igényeinkre szabva működtessük otthonunk fűtési és hűtési rendszerét, a világítást, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket, a kerti eszközöket, az audiovizuális eszközöket, és számos más technikai eszközt. Egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztése révén pedig elsőként a világon a mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozás is lehetségessé vált. A fűtésünk „felokosodik”, megtanulja sajátos szokásainkat, figyeli az időjárást és mindig ideális hőmérsékletet biztosít.

A világújdonságnak számító modell segít kiegyenlíteni a lakásban a hőmérsékletet, amivel a komfort növelhető és a rezsiszámla csökkenthető. A saját fejlesztésű mesterséges intelligencia képes a hőmérsékleti adatok gyűjtése után "megtanulni" az épület energetikai viszonyait és megjósolni az optimális időpontokat a fűtés/hűtés ki- és bekapcsolására. A fejlesztés a hőmérsékleti adatokon kívül képes figyelembe venni az okosotthontól származó egyéb információkat is (otthon vannak-e, nyitva van-e az ablak, le van-e húzva a redőny, külső hőmérsékleti adatok, időjárás előrejelzésből származó adatok, stb.), így hatékonyabb és takarékosabb fűtési és hűtési rendszert kapunk. Beüzemelés után pár héttel már kellően "felokosodik" a vezérlés és eléri az ideális működést, hőérzetet. Fűtés és hűtés esetén is működik, a rendszer öntanuló, így annak beállításaival, menedzselésével nem kell foglalkoznunk.

Kényelmes megoldás, hiszen a megfelelő hőmérsékletet akár szobánként magától beállítja, csökkenti napközben, amíg dolgozunk, viszont hazaérkezésünkkor már az általunk kedvelt hőfok vár, így energiát takaríthatunk meg. A rendszer használata egyszerű és vezérelhető bárhonnan telefonról, vagy akár a hagyományos módon is a kijelzővel ellátott termosztátokon.

Az okosotthonok, az otthoni „okoseszközök” piaca világszerte robbanásszerű fejlődés alatt áll, ami Magyarországon is új távlatokat nyit az ingatlanfejlesztőknek. Az okosmegoldásokat egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztéseinek köszönhetően ma már nem csak az új lakást vásárlók élvezhetik, de a rendszer a használt lakásokba, lakótelepekre, társasházakba utólag is telepíthető. A cég több világújdonsága áttörést hozott az okosotthonok piacán: mivel valamennyi gyártó termékével kompatibilis, utólag is beszerelhető megoldás, és a terméket nem csak lakásokra, de nagyobb lakásrendszerekhez is kínálják, ezzel a világon elsőként jöhettek létre okosotthonokkal kommunikáló „okostársasházak” és „okoslakóparkok”.

 

 

Szerző Tóth Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

épül a real madrid harmadik galaktikus sztárcsapata

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Két újabb szörnyű buszbaleset történt

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!