MEDICINA

Az ilyen vércsoportú emberek sokkal könnyebben elkapják a koronavírust

Örüljön, ha 0-ás a vércsoportja, de vigyázzon, ha A-s!

A Harvard Egyetem legnagyobb oktatókórháza, a Boston belvárosában található Brigham and Women's Hospital kutatói arra a megállapításra jutottak egy átfogó tanulmány során, hogy A-s vércsoportú emberek körülbelül 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a Sars-Cov-2 koronavírussal – írja a Live Science című tudományos hírportál.

A Blood Advances című folyóiratban publikált tanulmány szerint a koronavírus tüskefehérjéjén található „receptorkötő domének” (receptor binding domain – RBD), melyek közvetlenül kötődnek az emberi sejtekhez, egy A-s vércsoportú emberek szervezetére jellemző egyedi molekulában is képesek megkapaszkodni. Ezek az antigénekként is ismert molekulák a légutakban, köztük a tüdőt szegélyező sejtekben fordulnak elő leginkább. A kutatók elképzelése szerint ezekhez a molekulákhoz való kötődés segítheti a koronavírust abban, hogy könnyebben bejusson A-s vércsoportú emberek szervezetbe, és ott megfertőzze a légutakat.

A tanulmány egyik főszerzője, Dr. Sean Stowell szerint a rendelkezésre álló adatok azt bizonyítják, hogy a koronavírus könnyebben képes fertőzést okozni A-s vércsoportú emberekben, de további kutatásokra van szükség annak megerősítésére, hogy ennek mi a pontos magyarázata.

„Nagyon érdekes, hogy a koronavírus RBD-je csak az A-s vércsoportú emberek légzősejtjeiben található antigéneket részesíti előnyben. AB-, B- vagy 0-ás vércsoportnál nem figyeltünk meg hasonlót”

- fogalmazott Dr. Sean Stowell, aki szerint, ha jobban megértjük, hogy a koronavírus hogyan lép kölcsönhatásba a különböző vércsoportú emberek szervezetében található antigénekkel, akkor új gyógyszereket és megelőzési módszereket fejleszthetünk a járvány ellen.

A tanulmány azt is megállapított,a hogy a legjobb a 0-ás vércsoportúak helyzete, akiknek az összes közül a legkisebb az esélye a koronavírus fertőzésre – mintegy 50 százalékkal kisebb a valószínűsége a többiekhez viszonyítva. Sőt, az ő esetükben a betegség lefolyása is enyhébb.

Egy tavaly decemberben végzett kanadai kutatás során egyébként azt találták, hogy az Rh-negatív vércsoportú embereknek 12 százalékkal kisebb az esélyük a COVID-19 fertőzésre. Azoknál pedig, akik mégis megbetegedtek, 13 százalékkal volt kisebb volt azok aránya, akiknél súlyos lefolyású volt fertőzés, és a halálozások is alacsonyabbak voltak az ő esetükben.

És ezeket olvastad már?