ÉLETMÓDI

Aki fél a vegyszerektől, használja ezt a kertben

Ugyan ki gondolná, hogy ez a mindennapi növény, ez az összetéveszthetetlen ízt adó zöldség még erre is képes? Fokhagyma a csodaszer!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ez az egyszerű zöldség a konyhán kívül is kiváló segítőnk lehet. Nem is gondolnánk, milyen sok hasznát vehetjük a kertben. Íme, a legjobb trükkök!

A fokhagyma használata a kertben nagyszerű megoldás arra, hogy elhagyhassuk a környezetre káros növényvédő és gombaölő szerek nagy részét. Ez a zöldség ugyanis egyszerre antibakteriális, gombaölő és rovarölő hatású.

  1. Tartsuk távol a vakondokat

A vakond irtózik a fokhagyma erős szagától. Ezért nem kell vegyszerekhez vagy kegyetlen megoldásokhoz folyamodnunk, ha el szeretnénk kergetni. Egyszerűen tegyünk néhány zúzott vagy egész gerezd fokhagymát a járataikba, és már el is kerülik nagy ívben a kertünket.

  1. Óvjuk meg a gyümölcsfáinkat

Ültessünk a gyümölcsfák köré fokhagymát, és ez nagymértékben csökkenti a betegségek kockázatát, távol tartja a kártevőket, egészségesek maradnak a növényeink és a rajtuk megtermő gyümölcsök.

  1. Élvezzük az intenzív rózsaillatot

Rózsaillat a fokhagymától? Bizony, ezt kevesen tudják. Ha a rózsa töve köré ültetünk fokhagymát, akkor az nemcsak megvédi a virágod a kártevőktől, a rózsa illatát erősebbé és intenzívebbé teszi.

  1. Vessük be lisztharmat és gombák ellen

Kiválóan segít a fokhagyma akkor is, ha már megtörtént a baj. Gombaölő szerként úgy tudjuk jól használni, ha összeturmixolunk 2 bögre vizet 2 fej fokhagymával és egy teáskanál mosogatószerrel, majd egy ruhán átszűrjük és hozzáadjuk 4 liter vízhez. Lisztharmat ellen pedig 5-6 gerezd fokhagymát kell 1 liter forrásban lévő vízzel leönteni, majd 24 óra állás után tovább hígítani 3 liter vízzel. Már mehet is a keverék a permetezőbe, a növényeink pedig újra gyönyörűen pompáznak majd.

  1. Megvédi a társát a fokhagyma

A fokhagyma egyéb növények kísérője lehet a kertben. Sárgarépa, káposztafélék, paprika, paradicsom, padlizsán közé ültetve segít távol tartani a különböző kártevőket, köztük a levéltetveket, a takácsatkákat vagy a sárgarépalegyet.

  1. Távol tartja a négylábú betolakodókat

Paprikával kombinálva a fokhagyma eredményesen elriasztja az egereket, patkányokat, nyulakat és egyéb kártevő emlősöket a kertből.

A fokhagyma környezeti igényei

Nyáron a magas hőmérséklet jól viseli, de a meleg a beérést jelentősen sietteti. A kisebb árnyékot is elvisel. Vízigénye nem nagy, többnyire öntözés nélkül termesztik. A termés azonban jelentősen növelhető, ha szárazság esetén 2-3 alkalommal 30–40 mm-es vízadaggal öntözzük. Csaknem minden talajon megterem. Friss trágyát ne tegyünk alá, mert ez a tárolhatóságát rontja. Ellenben zöldtrágyázhatjuk olyan növényekkel mint a zöldborsó, lucerna, lóhere.

Fokhagymával a kártevők ellen

Permetezzük fokhagyma-lével a salátát vegyszerek helyett. Szamócaágyásba duggatva jó szolgálatot tesz, védi a szamócát a gombabetegségektől. Hasonló céllal védőnövényként ültethetjük saláta, répa, paradicsom, uborka cékla, burgonya mellé is. A borsó, bab vagy káposztafélék azonban nem szívlelik a fokhagyma közelségét.

Dr. Gordon Port a newcastle-i egyetem biológusa kimutatta, hogy a fokhagymaolaj kiirtja a meztelen csigákat. A professzor azt feltételezi, hogy a fokhagymaolaj elpusztítja a csigák központi idegrendszerét. Egy másik elmélete szerint fokozott nyálkatermelésre ösztönzik őket, és a csigák bőre kiszárad. A fokhagyma-lé (olaj) koncentrációját mindenki kísérletezze ki magának. A fokhagyma olaj rovarriasztónak is kitűnő. Így elriasztja a levéltetveket, fülbemászókat, káposztalepkéket stb.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?