Létrehozva: 2018.12.10.

A zene szeretetét a családjuktól örökölték

Az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. által Junior Prima Díjjal kitüntetettek között akad, aki már az anyatejjel szívta magába a zene szeretetét. Balogh Máté szülei zenészek, Demény Balázsra pedig népzenegyûjtõ nagymamája és zongorázó édesapja hatott.

Szerző Ripost

Balogh Máté

Artisjus-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia tanársegédje. A Zeneakadémia zeneszerzés tanszékén Jeney Zoltán növendékeként diplomázott.

„A zene iránti rajongásom nagyon hamar kialakult, mert a szüleim is zenészek. Nem is tudom meghatározni, mikor kezdtem el ezzel foglalkozni. Mindenféle hangszeren tanultam, de mindig csak nagyon keveset. Közben a zeneszerzést végigcsináltam, és ezzel mentem tovább” – emlékezett a kezdetekre Balogh Máté.

Máté számos verseny győztese. 2014-ben megnyerte az ECSA által kiírt zeneszerzőversenyt, ami után elhangozhatott Luca Marenzio in Salzburg című műve a brüsszeli BOZAR-ban. Ugyanabban az évben az olasz Fondazione Spinola Banna per l’Arte versenyét is megnyerte Bábel című munkájával. 2015-ben és 2017-ben is elnyerte az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny kamarazenei kategória első díját.

„Egy fiatal zeneszerzőnek nincsen pénze arra, hogy megszervezzen magának egy zenekart, akik majd előadják a darabját. Ezeken a versenyeken lehetősége van a díjazottnak arra, hogy bemutatkozzon a darabja. Technikailag a legnagyobb dolog, ami történt velem az az, hogy egy vonószenekari darabomat előadták a brüsszeli BOZAR-ban.”

A Kínai Népköztársaság többször is darabot rendelt tőle, legutóbb Sanghajban mutatták be Odes című művét. Alkotásai a világ számos fesztiválján elhangzottak Európa-szerte, Törökországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Tajvanon és Kínában. A Cannes-i Filmfesztiválon is díjazott az Egy nap című film zeneszerzője.

„A Junior Prima díj egy olyan díj, amiről a szakmán kívül is tudnak. Talán ez azt is igazolja, hogy ezek szerint az eddigi munkám is komoly volt”.

Demény Balázs

„A zenével először otthon találkoztam, édesapám zeneszerző, nagymamám pedig népzenegyűjtő. Nagyon sokat zongorázott otthon édesapám és a nővérem is. Úgyhogy igazán nem sokat gondolkodtam, hogy milyen hangszert kellene választanom” – mesélte Demény Balázs.

Az 1989-ben született, Anda Géza-ösztöndíjas művész rangos koncerttermek és fesztiválok meghívottja volt már, számos nemzetközi verseny díjazottja.

„14 éves koromban kerültem Budapestre, a Bartók gimnáziumba. Párhuzamosan végeztem a berlini és a budapesti zeneművészeti egyetemeket” – mondja. Mindkét helyen mesteri fokozatot szerzett, ahol tanárai prof. Száva György, Kemenes András, Eckhardt Gábor és prof. Pascal ­Devoyon voltak. Jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója.

„Viszonylag sokat játszom, és jó lenne, ha ez továbbra is így folytatódna. És természetesen tanítani is szeretnék.”

Zenekari szólistaként több mint hatvan fellépés fűződik a nevéhez, és számos jeles karmesterrel dolgozott már együtt.

„Úgy érzem, hogy a pályámon sokat segítettek azok a versenyek, amelyeken díjat is sikerült nyernem. 2017-ben volt egy Ile de France nemzetközi zongorahangverseny, amely úgy érzem, elég sok koncertet hozott magával.”

Fellépett már többek között a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Gasteig Münchenben, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Café Budapesten, a raidingi Liszt Ferenc Fesztiválon, a bukaresti ­Athenaeumban és a Yokohama International ­Piano Concert Seriesben is.

„A Junior Prima díj egy rangos kitüntetés, abban reménykedem, hogy ez különböző fellépési lehetőségeket is magával hoz.”

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokkoló fotók: felismerhetetlen lett Magnum, Tom Selleck

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

"Hiába kiabáltam, hogy állítsák meg" – piroson tekert át a hároméves kecskeméti kislány

mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

mandiner.hu

Nem volt jókedvében Jürgen Klopp, elmondta a véleményét Szoboszlairól is a vesztes meccs után

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

mindmegette.hu

7 isteni finom sós palacsinta, amit imádni fog a család

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban