Létrehozva: 2020.09.24.

A piperkőc macsók valójában kisfiúk?

Furcsa eredménnyel zárult egy kutatás, na nem az emberek, hanem a főemlősök körében.

Durva, ami kiderült a borostát és menő copfot viselő macsókról. Elképesztő tudományos felfedezés az anti-alfahímelmélet! Egy kutatás szerint a látványos szakállat vagy sörényt növesztő hím főemlősök más téren kisebbek az átlagnál. De vajon hol szenvednek hátrányt? És vajon igaz-e a megállapítás az emberekre is?

Főemlősök alatt az emlősállatoknak azt a csoportját értjük, ahová a különféle majmok, illetve a velük rokonságban álló félmajmok, így például a makik is tartoznak. A gorillák nemcsak az emberszabású majmok között, hanem az összes többi főemlőssel összehasonlítva is a legnagyobb termetűeknek számítanak. A főemlősök jellegzetességei: •állandó testhőmérséklet •a petesejt az anya szervezetén belül termékenyül meg• végtagjaikon öt, mozgatható, sugaras elrendezésű ujjak találhatók •az egyik ujj szembefordítható (opponálható) a többivel. •Az ujjak végén köröm van, az ujjvégeken pedig érzőidegek sokasága Mind az emberszabásúak, mind a majmok a főemlősök közé tartoznak, de az emberszabású majmok több dologban eltérnek a majmoktól: nincs farkuk, testméretük és súlyuk nagyobb, mint a legtöbb majomé, széles a mellkasuk és sokkal egyenesebb a testtartásuk. Ráadásul biológiai, genetikai értelemben az emberszabású majmok közelebb állnak az emberhez, mint bármely más főemlőshöz.

Egy főemlősökkel foglalkozó ausztrál kutatás szerint a látványosabb külsejű hímek heréi általában kisebbek az átlagosnál. A főemlősök körében az az általános, hogy vagy nagy herét, vagy látványos sörényt illetve pofaszőrzetet növesztenek – a kettő együtt nem megy, vagy legalábbis ritka.

Extra feladat a piperkőc külső

Az ausztrál kutatók több mint 100 hím főemlős adatait hasonlították össze, és arra a következtetésre jutottak, hogy a látványosan férfias külső kialakításához szükséges energia valahol máshol hiányzik. Kiderült, hogy azok az egyedek, amelyek feltűnő szakállal vagy sörénnyel kápráztatják el a nőstényeket, általában a heréjük méretének növeléséből vesztik el az ehhez szükséges energiát.

Ez az állítás persze nem alkalmazható egy az egyben emberekre is – logikája mindenesetre elgondolkodtató. A főemlősök esetében egyébként ez az összefüggés nemcsak a szakállra és a sörényre vonatkozik, hanem a többi férfias külső jegyre, mint például a farpofákra, a szőr és a pofa színváltozataira is. Érdekes tény az is, hogy a nagyobb herével rendelkező állatok külseje többnyire átlagos.

Evolúciós játszma az utódért

A herék mérete a főemlősök különböző fajainál nagy szóródást mutat – borsszemtől a teniszlabdaméretig találunk példát -, és ehhez hasonlóan a külső megjelenés férfias jegyei is nagyon különbözőek. Ám az minden változat esetében tény, hogy a hímek evolúciós célja az utódnemzés – ehhez pedig a nőstények figyelmének hatékony felkeltésén át is vezethet az út. Amelyik hím viszont nem túl szerencsés a külső tekintetében, az a herék méretén, és ezzel összefüggésben a sperma mennyiségén keresztül győzedelmeskedhet ebben az evolúciós játszmában.

Külön nehezítést rendelt a természet

És hogy a hím ivarszervek miért a testen kívül foglalnak helyet? A tudósok szerint azért, hogy a herék túlmelegedése elkerülhető legyen, a magas hőmérséklet ugyanis árt a hímivarsejtek termelődésének. Ez a magyarázata annak, hogy viszonylag hűvös helyen, a testen kívül helyezkednek el, ahol nem károsítja a spermiumokat a magas testhőmérséklet – így viszont fokozottan ki vannak téve más sérülések veszélyének.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Amerikai hírszerzők szerint Ukrajna összeomlásával lesz vége a háborúnak

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban