Létrehozva: 2018.12.13.

A gondolataikat szólaltatják meg a hangszereikkel

Körbeveszi õket a zene - talán így lehetne jellemezni az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. által kiosztott Junior Prima díj 2018-as díjazottait. Horváth Benedek és Dolfin Benedek családjában is fontos szerepet játszik a muzsika. Mindketten hangszerekkel fejezik ki érzelmeiket. Egyikük a zongora billentyûin keresztül, másikuk csellóval.

Szerző Ripost

HORVÁTH BENEDEK

A most 29 éves Horváth Benedek az anyatejjel szívta magába a zene szeretetét. Édesanyja népdalénekes, aki folyton énekelt gyermekeinek. Benedek csak 5 éves volt, amikor hegedülni kezdett, majd fél évre rá zongora mellé ült.

„Kilencéves voltam, amikor az országos versenyen első helyezést értem el. Ekkor derült ki, hogy inkább a zongora felé veszem az irányt”

– emlékezett vissza.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanárai voltak többek között: Kemenes András, Wagner Rita és Gulyás Márta. Majd a bázeli zeneakadémián tanult Claudio Martínez Mehner növendékeként szólistaképzésen. Ezek mellett volt szerencséje olyan nagy nevű tanárokkal is dolgozni, mint például Dimitri Bashkirov, Schiff András, Manhem Pressler, Rados Ferenc és Kocsis Zoltán.

„Jelenleg Svájcban élek, ahol szólókoncerteket adok, de van egy klarinét, cselló, zongora trióm is, a Trio Eclipse. Igazából minden, amit látok, vagy ami körülöttem történik, inspirál. Ennek persze a magját a népzene adja, amely édesanyám miatt nagyon közel áll hozzám. Ezekben a zenékben érzem leginkább otthon magam”.

Benedek a világ számos pontján fellépett már – a bécsi koncertjét az ORF élőben sugározta –, és megannyi nemzetközi verseny díjazottja. 13 évesen elkészítette első CD-felvételét, melyen Dianne Goolkasian Rahbee két zongoraversenyét játssza. A felvétel után a zeneszerzőnő több művét is neki dedikálta. Benedek 2016-ban egy Bartók–Liszt-CD-t is felvett a francia Artalinna lemezcég gondozásában. 2018 év végén pedig elkészíti második szólólemezét is, melyen Janacek, Bartók és Kurtág művei fognak elhangzani.

 

DOLFIN BENEDEK

2002-ben született Budapesten, négyévesen kezdett el csellózni Antók Zsuzsanna tanárnőnél. Rendkívüli tehetsége korán megmutatkozott. Kilencéves volt, amikor abszolút első helyezést ért el az olaszországi Nemzetközi Salieri Zenei Versenyen.

„A csellóban azt szeretem, hogy a lehető legideálisabb fekvésű hangzást nyújtja. A személyiségemet, a gondolataimat szeretném a zenében közvetíteni” – mondta el Dolfin Benedek. Bevallotta, szintén Junior Prima díjas bátyjának, Balázsnak sok mindent köszönhet: igazi húzóerő a számára, aki mindig segíti, tanácsokkal látja el és egyengeti az útját. 2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára Mező László professzor úr osztályába. Kamarazenét Csalogh Gábornál tanul. Hazai és nemzetközi kurzusok aktív résztvevője.

„Németországban és Olaszországban értem el első helyezéseket versenyen, és világhírű kamaratanároknál tudok tanulni a Zeneakadémiának köszönhetően.”

Két alkalommal lett első díjas az Országos Friss Antal Gordonkaversenyen, ahol legutóbb a verseny fődíját is megnyerte. Országos kamarazenei versenyeken is ért el első díjat és különdíjakat. Porecben különdíjas első helyezést, valamint a drezdai Dotzauer Nemzetközi Csellóversenyen különdíjas második helyezést ért el. „A Junior Prima díj óriási megtiszteltetés a számomra, óriási lehetőséget nyújt a további tanulmányaimban, és már az is nagy szó, hogy az életrajzomban megemlítem.”

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

life.hu

Fény derült Katalin hercegné és Vilmos legnagyobb félelmére: retteg a hercegi pár

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

mindmegette.hu

Citromos kölespuding: egy igazán különleges édesség

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!