Létrehozva: 2017.12.24.

7 biztonságos európai ország, ahol nem kell félni karácsonykor

Ezekre e helyekre nyugodtan utazhatsz, ha külföldön szeretnéd tölteni az ünnepeket.

Szerző Gaál József

Nemrég nyilvánosságra hozták a 'Global Peace Index' 2017-es számít, ami Föld országait rangsorolja a biztonságuk szerint. Ezt a speciális mérőszámot 2009 óta készítik és olyan nemzetközi szervezetek statisztikáit veszik benne alapul mint az ENSZ vagy az IMF. A lista összeállítása során többek között vizsgálják az adott országon belüli belső konfliktusokat, az erőszakossá váló tüntetések és az erőszakos bűncselekmények gyakoriságát, a gyilkosságok valamint a terrortámadások számát. 

Az emberek általános biztonságérzete az év minden napján fontos, de a nyüzsgő karácsonyi szezonban különösen felértékelődik. A zsebtolvajok aranybányának tekintik a karácsonyi vásárokat és sajnos - az utóbbi évek tapasztalatai alapján - a terroristák is potenciális célpontként kezelik azokat. Bár soha nem lehet pontosan megmondani, hogy hol csapnak le legközelebb a tolvajok és fanatikusok, a 'Global Peace Index' alapján be lehet tájolni, hogy hol elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége, hogy valamilyen baj történjen velünk. A következő országokba nyugodtan elutazhatunk az ünnepek alatt, ha külföldön szeretnénk karácsonyozni.

1. Izland

Izland évek óta vezeti a biztonságos országok listáját. Az Atlanti-óceán északi részén elterülő szigeten lényegében nincs dolga a rendőrségnek. Erőszakos- és vagyon elleni bűncselekményt csak pár tucatnyit regisztrálnak csupán minden évben. A kvázi nem is létező izlandi kriminalisztika mellett pedig a természeti kincsei miatt is érdemes meglátogatni a szigetországot. Területét iszapmedencék, gőzhasadékok, kénes szakadékok, hatalmas vulkánok, fjordok és forró vizű források tarkítják. Igaz odajutni kicsit körülményes (minimum egy átszállás repülővel), és leginkább nyáron szokás a hideg téli időjárás miatt.

2. Portugália

Portugália először 2016-ban került be a legbiztonságosabb országok TOP10-es élmezőnyébe. Európai viszonylatban idén pedig már a második helyre tudott felkapaszkodni az ibériai ország. A portugál nagyvárosokat a színes kultúrán és messze földön híres portugál vendégszereteten túl az enyhe decemberi időjárás miatt érdemes meglátogatni a karácsonyi szezonban. A hőmérséklet általában 10 fok alá nem esik a téli hónapok alatt.

3. Ausztria

Magyarok körében mindig is az elsődleges célállomások között szerepelt Bécs a karácsonyi szezonban. Az osztrák főváros telis-tele van hangulatos ünnepi vásárokkal, melyeken a legtöbb honfitársunk már egyszer legalább megfordult életében. Bár Ausztria idén a 4. lett, így elvesztette sokáig őrzött dobogós helyét a biztonságos országok listáján, még mindig nem kell tartani bajtól ha a sógorékhoz utaznánk ki az ünnepek alatt.

4. Dánia

Dánia öt éven keresztül volt második helyezett, ám idén csak ötödikként fért fel a legbiztonságosabb Európai országok listájára. A dánok végtelenül hagyománytisztelő emberek, a karácsonynak pedig különösen megadják a módját. Koppenhágát úgy feldíszítik, mint egyetlen Európai fővárost sem - mondják, akik már jártak Dánia legnagyobb településén. Az ünnepekre a nagy helyi sörfőzdék különleges söröket dobnak piacra, fahéj és csillagánizs ízesítéssel. A ünnepi teríték pedig az ország adottságaihoz hasonul: rákok és különleges tengeri halak is az asztalra kerülnek.

5. Csehország

Csehország, több év kihagyást követően tavaly a top tízbe került, idén pedig az előkelő ötödik helyen végzett a legbiztonságosabb Európai országok listáján. Prága és a csehek második legnagyobb városa, Brno is tökéletes uticél karácsonyra, hisz mindkét településen egymást érik a karácsonyi vásárok a belvárosban. Magyarként nem kell nagy kultúrsokkra számítani Csehországban, ünnepi szokásik nagy része a magyarokéval szinte ugyanaz. Érdekesség viszont, hogy a csehek nem ismerik a szaloncukrot, ha édességet aggatnak a karácsonyfára az általában mézeskalács szokott lenni.

6. Szlovénia

Délnyugati szomszédunknál  a hagyományoknak jóval nagyobb szerepe van. A kis ország lakóinak nagy része vidéken él, és számos hagyományt igen aktívan ápolnak. Náluk a katolikus ünnep több kereszténység előtti pogány elemmel vegyül. Bela Krajina régióban például badnik-nak hívják a karácsonyt. Ez az ősi szláv kifejezés a máglyára utal, amit számos  pogány-kultúrában égettek a téli napforduló idején, a legsötétebb éjszakán. Szlovénia kulturálisan kimagaslóan sokszínű és Ljubljana helyett az apróbb településeket érdemes felkeresni karácsonykor.

7. Svájc

A kulturális látnivalókban gazdag svájci nagyvárosok az adventi időszakban a legszebb oldalukról mutatkoznak be. Svájcban nagy hagyománya van a karácsonyi vásároknak. Zürichtől Genfig minden nagyobb városban van minimum kettő vagy három. Ráadásul kontinens legidősebb karácsonyi vásárát Bázelben találni. A zürichi vásár pedig nem lenne az igazi egyedi karácsonyfája nélkül. Itt ugyanis nem egyszerű díszek pompáznak a fán, hanem Swarovski-kristályok. Az alpesi ország ugyan nem egy pénztárcabarát hely, ám biztonsági szempontból a jónak mondható, hetedik helyet foglalja el legbékésebb európai országok rangsorában.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!