ÉLETMÓDI

7 biztonságos európai ország, ahol nem kell félni karácsonykor

Ezekre e helyekre nyugodtan utazhatsz, ha külföldön szeretnéd tölteni az ünnepeket.

Nemrég nyilvánosságra hozták a 'Global Peace Index' 2017-es számít, ami Föld országait rangsorolja a biztonságuk szerint. Ezt a speciális mérőszámot 2009 óta készítik és olyan nemzetközi szervezetek statisztikáit veszik benne alapul mint az ENSZ vagy az IMF. A lista összeállítása során többek között vizsgálják az adott országon belüli belső konfliktusokat, az erőszakossá váló tüntetések és az erőszakos bűncselekmények gyakoriságát, a gyilkosságok valamint a terrortámadások számát. 

Az emberek általános biztonságérzete az év minden napján fontos, de a nyüzsgő karácsonyi szezonban különösen felértékelődik. A zsebtolvajok aranybányának tekintik a karácsonyi vásárokat és sajnos - az utóbbi évek tapasztalatai alapján - a terroristák is potenciális célpontként kezelik azokat. Bár soha nem lehet pontosan megmondani, hogy hol csapnak le legközelebb a tolvajok és fanatikusok, a 'Global Peace Index' alapján be lehet tájolni, hogy hol elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége, hogy valamilyen baj történjen velünk. A következő országokba nyugodtan elutazhatunk az ünnepek alatt, ha külföldön szeretnénk karácsonyozni.

1. Izland

Izland évek óta vezeti a biztonságos országok listáját. Az Atlanti-óceán északi részén elterülő szigeten lényegében nincs dolga a rendőrségnek. Erőszakos- és vagyon elleni bűncselekményt csak pár tucatnyit regisztrálnak csupán minden évben. A kvázi nem is létező izlandi kriminalisztika mellett pedig a természeti kincsei miatt is érdemes meglátogatni a szigetországot. Területét iszapmedencék, gőzhasadékok, kénes szakadékok, hatalmas vulkánok, fjordok és forró vizű források tarkítják. Igaz odajutni kicsit körülményes (minimum egy átszállás repülővel), és leginkább nyáron szokás a hideg téli időjárás miatt.

2. Portugália

Portugália először 2016-ban került be a legbiztonságosabb országok TOP10-es élmezőnyébe. Európai viszonylatban idén pedig már a második helyre tudott felkapaszkodni az ibériai ország. A portugál nagyvárosokat a színes kultúrán és messze földön híres portugál vendégszereteten túl az enyhe decemberi időjárás miatt érdemes meglátogatni a karácsonyi szezonban. A hőmérséklet általában 10 fok alá nem esik a téli hónapok alatt.

3. Ausztria

Magyarok körében mindig is az elsődleges célállomások között szerepelt Bécs a karácsonyi szezonban. Az osztrák főváros telis-tele van hangulatos ünnepi vásárokkal, melyeken a legtöbb honfitársunk már egyszer legalább megfordult életében. Bár Ausztria idén a 4. lett, így elvesztette sokáig őrzött dobogós helyét a biztonságos országok listáján, még mindig nem kell tartani bajtól ha a sógorékhoz utaznánk ki az ünnepek alatt.

4. Dánia

Dánia öt éven keresztül volt második helyezett, ám idén csak ötödikként fért fel a legbiztonságosabb Európai országok listájára. A dánok végtelenül hagyománytisztelő emberek, a karácsonynak pedig különösen megadják a módját. Koppenhágát úgy feldíszítik, mint egyetlen Európai fővárost sem - mondják, akik már jártak Dánia legnagyobb településén. Az ünnepekre a nagy helyi sörfőzdék különleges söröket dobnak piacra, fahéj és csillagánizs ízesítéssel. A ünnepi teríték pedig az ország adottságaihoz hasonul: rákok és különleges tengeri halak is az asztalra kerülnek.

5. Csehország

Csehország, több év kihagyást követően tavaly a top tízbe került, idén pedig az előkelő ötödik helyen végzett a legbiztonságosabb Európai országok listáján. Prága és a csehek második legnagyobb városa, Brno is tökéletes uticél karácsonyra, hisz mindkét településen egymást érik a karácsonyi vásárok a belvárosban. Magyarként nem kell nagy kultúrsokkra számítani Csehországban, ünnepi szokásik nagy része a magyarokéval szinte ugyanaz. Érdekesség viszont, hogy a csehek nem ismerik a szaloncukrot, ha édességet aggatnak a karácsonyfára az általában mézeskalács szokott lenni.

6. Szlovénia

Délnyugati szomszédunknál  a hagyományoknak jóval nagyobb szerepe van. A kis ország lakóinak nagy része vidéken él, és számos hagyományt igen aktívan ápolnak. Náluk a katolikus ünnep több kereszténység előtti pogány elemmel vegyül. Bela Krajina régióban például badnik-nak hívják a karácsonyt. Ez az ősi szláv kifejezés a máglyára utal, amit számos  pogány-kultúrában égettek a téli napforduló idején, a legsötétebb éjszakán. Szlovénia kulturálisan kimagaslóan sokszínű és Ljubljana helyett az apróbb településeket érdemes felkeresni karácsonykor.

7. Svájc

A kulturális látnivalókban gazdag svájci nagyvárosok az adventi időszakban a legszebb oldalukról mutatkoznak be. Svájcban nagy hagyománya van a karácsonyi vásároknak. Zürichtől Genfig minden nagyobb városban van minimum kettő vagy három. Ráadásul kontinens legidősebb karácsonyi vásárát Bázelben találni. A zürichi vásár pedig nem lenne az igazi egyedi karácsonyfája nélkül. Itt ugyanis nem egyszerű díszek pompáznak a fán, hanem Swarovski-kristályok. Az alpesi ország ugyan nem egy pénztárcabarát hely, ám biztonsági szempontból a jónak mondható, hetedik helyet foglalja el legbékésebb európai országok rangsorában.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?