ÉLETMÓDI

2500 forint adótartozás miatt adta el az önkormányzat egy férfi otthonát

A károsult ügyvédje szerint az önkormányzat tudatosan utazik az eladósodott ingatlanokra, hogy megkaparintsa és pénzre váltsa azokat.

Detroittól nagyjából 24 kilométerre található Southfield nevű város önkormányzata 8,41 dolláros (2500 forint) ingatlanadó-tartózás miatt elárverezett egy ingatlant a tulajdonos tudta nélkül. A hivatalos indoklás szerint a ház tulajdonjoga azért szállt vissza a település önkormányzatára, mert a tulajdonos éveken keresztül nem fizette be a kötelezettségeit – írja a Forbes internetes kiadása.

( Az árverésre bocsájtott ingatlan, google maps)

Az izraeli származású Uri Rafaeli még 2011-ben vásárolta meg a szóban forgó telket és a rajta található ingatlant. A férfi 60 ezer dollárt, azaz átszámítva nagyjából 18 millió forintot fizetett ki zöldövezetben található házért, hogy élete utolsó éveit itt tölthesse békében. Saját bevallása szerint minden évben tisztességgel befizette az ingatlanadót, annak ellenére is, hogy nem élt a házban. Az első évben azonban valamit elszámolhatott, ugyanis az önkormányzat 8,5 dolláros adóhiányt állapított meg – igaz erről csak akkor értesítették a ház tulajdonosát, amikor az ügy már a végrehajtók előtt volt. Innentől pedig nem volt visszaút, a férfinak semmilyen jogi eszköz sem maradt a kezében, hogy házát visszakapja, amit végül 23 ezer dollárért (6,9 millió forint) adott tovább az önkormányzat egy harmadik félnek.

Rafaeli ügyvédje szerint a michigani önkormányzatok szánt szándékkal vadásznak az eladósodott ingatlanokra, ugyanis egy helyi törvény lehetővé teszi ezeknek a kisajátítását. A megszerzett javakat aztán, jóval piaci ár alatt adják el, hogy hamar pénzre váltsák a megszerzett ingatlanokat.

Az esetet követően Rafaeli maga mögött hagyta az Egyesült Államokat és vissza költözött Izraelbe.