3 hónapja

Ne dobd el az alma héját, szuper, mire használhatod

Kezdenek teremni az almafák, itt az ideje a tartósításnak! A befőzés során rengeteg almahéj megy veszendőbe, pedig isteni italt készíthetsz belőle, ami felmelegít a téli hideg napokon.

Talán nincs is egészségesebb gyümölcs az almánál, hiszen annyi vitamin, ásványi anyag és tápanyag van benne, hogy akkor is életben maradna az ember, ha minden nap ezt enné. Ráadásul megunhatatlan, hiszen rengeteg fajta létezik, és mennyi mindent készíthetsz belőle! Itt a befőző szezon, most kezdenek teremni az almafák; készülhet belőle befőtt, elteheted reszelve üvegben vagy a fagyasztóban, és az isteni süteményekről még nem is beszéltünk, amik friss almából a legjobbak. Az alma héját sem kell kidobnod: készíts belőle cidert! Ez a finom, pezsgő ital egyre népszerűbb hazánkban is, és bár egy kicsit macerás elkészíteni, a végeredmény miatt megéri. Mutatjuk, hogyan fogj hozzá!

Close-up,Of,Hands,Peeling,An,Apple.,Woman's,Hands,Removes,The
Fotó: Shutterstock

Erre lesz szükséged

Az alma cider elkészítéséhez nem lesz szükség élesztőre, hiszen az alma héja tartalmaz eleget ahhoz, hogy beinduljon az erjedés. Fontos, hogy csak olyan alma héját használd fel, ami vegyszermentes termesztésből származik. Az alma héj cider több körben készül: az első művelethez a héjakra, egy nagyobb vödörre vagy fazékra (fontos, hogy le lehessen fedni) és tűzforró vízre lesz szükséged. A későbbi folyamatokhoz szerezz be egy demizsont, cukrot, szűrőt, valamint csatos üvegeket az ital tárolásához. Ha mindezek megvannak, neki is láthatsz.

Close-up,Image,Of,Cidre,Drink,And,Ripe,Juicy,Apples,On
Fotó: Shutterstock

Így készítsd el

  1. Első körben szórd a vödörbe vagy fazékba az alma héjakat, majd öntsd le őket annyi tűzforró vízzel, amennyi ellepi őket. Mivel a forró víz elpusztítja az élesztőgombák egy részét, ha lehűlt a lé, dobj bele egy marék friss almahéjat is.
  2. Tegyél fedőt a forrázott héjakkal teli edényre, és hagyd 3-4 napig erjedni.
  3. Ezután jöhet a szűrés: a héjakat dobd ki, majd adj cukrot a szűrt léhez: 2 literhez körülbelül egy csészényit. Ha nagyobb alkoholtartalmat akarsz, több cukor, és hosszabb áztatási idő kell. Ezután öntsd a cidert egy fertőtlenített demizsonba, zárd le légmentesen, és hagyd, hogy erjedjen – ez körülbelül két hét.
  4. Néha nézz rá a demizsonra, egy hét erjedés után meg is kóstolhatod a cidert; ha túl száraznak érzed, adhatsz még hozzá cukrot.
  5. Ha letelt a két hét, és az ízével is elégedett vagy, mehet is kis üvegekbe: a legjobb a csatos üveg, mert a keletkező szén-dioxid a normál üveget szétrobbanthatja.
  6. Pár napig hagyd még a kis üvegekben érni, majd tedd a hűtőbe, hogy lelassuljon az erjedési folyamat. Ha sokáig meghagyod, a pezsgőhöz hasonló ital lesz a végeredmény – ami eszméletlenül finom lesz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!