ÉLETMÓDI

Szerző E. V.

1 hete

Ezeket a fákat ültesd, ha szeretnél minél hamarabb árnyékot a kertedbe

Az idei forróságot és aszályt nehezen viselik a növények a kertben, legyen szó zöldségekről vagy virágokról. Ha azon gondolkodsz, hogyan tudnál több árnyékot varázsolni a kertedbe, mutatunk pár fát, ami gyorsan nő, és elviseli a szárazságot is.

Szerző E. V.

A hosszan tartó hőhullámok megviselik a szervezetünket, és ha nincs légkondink, vagy nem akarjuk túl sokat használni, akkor mindent be kell vetni, hogy hűtsük magunk körül a levegőt – írja Ürge-Vorsatz Diána Facebook posztjában. A fizikus és klímakutató rengeteg tippet ad erre; többek között azt, hogy a városi hőség ellen hosszú távon a legjobb védekezés az, ha rengeteg árnyékoló, lombos fát ültetünk. Ezt nem csak a városokban érdemes megfogadni, de akkor is, ha faluban élsz, és kertes házad van, hiszen az aszfalt, a térkövezés, az épületek itt is ontják magukból a forróságot. Érdemes tehát úgy alakítani a kertet, hogy legalább ott legyen minél több zöldfelület, és rengeteg fa, hiszen így a házban is hűvösebb lesz. Ha gyorsan növő fákat telepítesz, azért a többi növényed is hálás lesz, hiszen az extrém magas UV-sugárzás, a hőhullámok és a vízhiány együttesen szó szerint kiégeti a növényeket, legyen szó akár zöldségekről, akár dísznövényekről. Ahol nagy lombú, árnyékot adó fák vannak, ott sokkal elviselhetőbbek a forró nyári napok, de emellett szél- és zajfogóként is kiválók, otthont adnak a hasznos madaraknak, felhozzák a talaj mélyebb rétegeiből a tápanyagokat, és megkötik a talaj nedvességét; így a fák köré ültetett növények sokkal szebben fejlődnek. Mutatunk néhány fajtát, melyek jól tűrik a szárazságot, és pár év alatt hűsítő árnyékot adnak.

English,Garden,In,Summer
Fotó: Shutterstock

1. Közönséges nyír

Weeping,Silver,Birch,Tree,(betula,Pendula,'tristis'),In,A,Park
Fotó: Shutterstock

Mutatós lombhullató fa, amely 15 méteres magasságot is elérhet. Nem csupán árnyékot ad, díszíti is a kertet: tavasszal zöldessárga barkáival, ősszel a lecsüngő ágakon lévő sárga leveleivel. A téli fagyoknak ellenáll, és még a városi szennyezett levegőt is elviseli – nem véletlen, hogy parkokban is gyakran találkozhatsz vele. Napos, világos helyet válassz számára az ültetéskor. 

2. Magas kőris

Nice,Mature,Ash,Tree,,Fraxinus,Excelsior,,As,Avenue,Planting,In
Fotó: Shutterstock

Akár a negyven méter magasságot is elérheti ez a mutatós fa, ami hatalmas lombkoronát nevel. Tápanyagdús talajt és napos, meleg helyet kedvel, a szárazságot jól tűri. Akárcsak a közönséges nyír, ez a fa is jól viseli a városi körülményeket.

3. Szívlevelű szivarfa

Catalpa,Bignonioides,,,Also,Known,As,Southern,Catalpa,With,A
Fotó: Shutterstock

Nagyon mutatós fa, a kert dísze lehet gömb koronájával, hófehér virágaival és hosszúkás termésével. 15 méter magasra nő meg; a napos, meleg helyeket kedveli, és arra fontos figyelni, hogy az első években nem bírja az erősebb fagyokat. Az erős szelet nem viseli el, ezért szélvédett helyre ültesd a kertben. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legszebben.

4. Kislevelű hárs

Spring,Foliage,Of,A,Small,Leaved,Lime,Tree,(tilia,Cordata)
Fotó: Shutterstock

Igencsak mutatós, őshonos fa, mely nem csupán a látványával, de virágainak illatával is kellemes hangulatot teremt a kertben. Virágaiból gyógyteát lehet készíteni. Hatalmasra nő: akár 30 métert is elérhet. Napos helyen fejlődik a legszebben, és a tápanyagban gazdag talajt kedveli. Fontos, hogy bár jól bírja a szárazságot, az első pár évben rendszeres öntözést igényel.

Ültetés előtt járd körbe a kertet, és tervezz

A gyorsan növő, lombos fák közül sok akár 10-20 méteresre is nőhet, ezért érdemes alaposan megfontolni, hova kerüljön, ahol biztosan hosszú ideig tud élni, hiszen nem szerencsés egy olyan helyre fát ültetni, ahova tíz év múlva építeni szeretnétek valamit. Az is fontos, hogy ne veszélyeztesse a fa a házat, egyéb építményeket, és a szomszédhoz sem lóghat át.

Ahhoz, hogy hosszú évekig élvezd az új fáid hűsítő árnyékát, gondosan kell kiválasztani a fajtát. Először a saját kertedet kell megismerned: milyen talajod van, hol a legjobb a benapozottság, és az is fontos, hogy az ország melyik részén élsz, hiszen Nógrádban, az ország egyik leghűvösebb megyéjében nem érzik jól magukat azok a fák, amik pompásan fejlődnek a déli Baranyában. Ha minden szempontot mérlegeltél, és kiválasztottad a fajtát, akkor már csak az ültetés van hátra. Ezt érdemes ősszel vagy kora tavasszal végezni, hogy biztosan begyökeresedjen a facsemete, és egészséges, hosszú életű fa legyen. 


 

 

 

Szerző E. V.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezekkel a számokkal nyerhetet 265 millió forintot az ötös lottón

origo.hu

Amputálhatják a Szigeten lezuhant artista lány lábait

borsonline.hu

Így reagált Stana Alexandra, amikor meglátta a Dancing with the Stars kisemberét

magyarnemzet.hu

A román sztárúszó figyelmeztette Milákot, aki válaszolt neki

ripost.hu

Októberig ontja virágját a muskátli, ha így gondozod nyár végén

hirtv.hu

Mit bámulsz, te hülye k.rva? - őrjöngő nő támadt rá egy tízéves kislányra

borsonline.hu

Arra ébredt a kamaszlány, hogy apja elvágja a torkát

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 14.: a Skorpiót megsegítik az égiek, a Vízöntő biztos a dolgában

ripost.hu

Soha nem volt még ekkora meteorzápor, mint ami most jön

ripost.hu

Indulatos poszttal jelentkezett Curtis

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Szabó Zsófi megvillantotta, amije van: a Szigeten buliztak a magyar sztárok

További cikkek

ÉLETMÓDI

Októberig ontja virágját a muskátli, ha így gondozod nyár végén

ÉLETMÓDI

4 csillagjegy, amely mágnesként vonzza magához a pénzt

ÉLETMÓDI

Gyilkos szódabikarbóna: soha ne dőlj be ennek a kerti trükknek

ÉLETMÓDI

Erre a 3 csillagjegyre komoly spórolás vár szeptembertől

ÉLETMÓDI

A cukkinit nem lehet megunni! Édesen és sósan is finom

ÉLETMÓDI

Durva, de ennyivel melegebb most a Földközi-tenger

ÉLETMÓDI

Elképesztően egyszerű trükk, így készül a tökéletes palacsinta

ÉLETMÓDI

Ezért volt nagyon különös az idei július