RETRO RÁDIÓ

Egymásnak estek a háziasszonyok a lekvár miatt: kell vagy sem ez a hozzávaló?

Létrehozva2022. 07. 07. 12:20
Frissítve2022. 07. 07. 12:40

Sorra érnek a finom gyümölcsök, ezerrel tombol a lekvárszezon. Ahány ház, annyi szokás. Van viszont egy apróság, amin nem tudnak megegyezésre jutni a háziasszonyok.

Mindenkinek van jól bevált, tuti receptje a lekvárfőzésre. Sokan még a nagymamájuktól kapott útmutatás szerint készítik – de van, aki az újabb módszerekkel teszi el a gyümölcsöt télire. Az egyik ilyen a pektin vagy a dzsemfix használata, és a kérdésen újra és újra egymás torkának ugranak a háziasszonyok: ugyanis az egyik tábor szerint teljesen felesleges a lekvárba önteni, a másik azt mondja, így kevesebb ideig kell főzni a gyümölcsöt.

A sárgabarackba általában nem kell pektin. Fotó: Pixabay.com

Lekvár vagy dzsem?

Hazánkban a legrégebbi tartósítási módszer a lekvárfőzés, melynek során némi cukorral addig főzzük a frissen szedett, alaposan kiválogatott és megmosott gyümölcsöt, míg magától be nem sűrűsödik. A hosszú főzési idő miatt a víztartalom elpárolog, így kapjuk meg a kívánt állagot. Eredetileg a cukrot a tartósítás miatt adták hozzá, de akár teljesen el is hagyható, vagy helyettesíthető édesítőszerekkel. A lényeg: lekvár az, amit sokáig főzünk, és magától sűrűsödik be. Ezzel szemben a dzsemeket csak pár percig főzik, és valamilyen anyaggal zselésítik. Ez általában pektin, vagy a dzsemfix, ami a hagyományos lekvárfőzés híveinél rendre kicsapja a biztosítékot.

Kell vagy sem dzsemfix hozzá? Fotó: Pixabay.com

Pontosan mire jó a dzsemfix?

Többfélét lehet ebből a termékből kapni, de alapvetően a gyors sűrítés miatt választják a háziasszonyok. Általában pektin van benne, bizonyos változataiban cukor és tartósítószer is lehet, és a főzési idő a forrástól számítva 3-5 perc. Akik rendszeresen használják, vagy pektint tesznek a lekvárhoz, azt mondják, hogy a rövidebb főzési idővel több vitamint tudnak megőrizni a gyümölcsökből, és ezáltal egészségesebb lesz a lekvár. Hogy ez mennyire igaz, az kérdéses, hiszen néhány vitamin már a forráskor lebomlik, mások pedig a pár perces főzés alatt. Az viszont tény, hogy a rövidebb főzési idő miatt a gyümölcsök rostjai jobban megmaradnak, így intenzívebb lesz az ízük a dzsemben. Legtöbbször olyan gyümölcsöknél használják a főzéshez, amiknek rengeteg leve van: a meggylekvár vagy az őszibaracklekvár például csak brutálisan hosszú főzési idővel készülhetne el pektin vagy dzsemfix nélkül – ez pedig hamar meglátszana a gáz- vagy villanyszámlán is.

 

A legtöbbször nincs rá szükség

A legtöbb gyümölcs természetes módon is tartalmaz pektint, elég csak a sárgabarack héjára gondolni, ami segít sűrűsíteni a lekvárt. Az idei aszályos évben pedig még inkább igaz, hogy a gyümölcsök kevésbé lédúsak, így sokkal rövidebb főzési idő alatt is besűrűsödnek a lekvárok, mint a csapadékosabb években. 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.