Létrehozva: 2022.05.23.
Módosítva: 2022.05.23.

Most kell dugványozni a muskátlit, íme a trükk

Ha van otthon olyan virágod, ami nagyon tetszik, akár magad is szaporíthatod. A muskátli dugványozása egyszerű, érdemes vele megpróbálkoznod -- főleg, hogy így ingyen jutsz új virágokhoz.

Már szinte mindenhol lehet muskátlit kapni: kertészetekben, áruházakban, utak menti árusoknál, piacon. Ám ha az egész teraszodat virágba szeretnéd borítani, mélyen a zsebedbe kéne nyúlni. Ha viszont magad szaporítod a növényeket, akkor fillérekből megúszod, hiszen csak virágföldre, homokra, cserepekre és fóliára lesz szükséged. A muskátli dugványozása egyáltalán nem macerás, kezdők is bátran belevághatnak. Ősszel, és tavasz végén lehet nekikezdeni a munkának, így ha saját magad nevelnéd a növényeidet, most érdemes belefogni. A muskátli dugványozása később bőségesen meghálálja magát, mutatjuk, mi a trükkje!

Most van itt a muskátli dugványozás ideje, érdemes kipróbálnod! Fotó: Shutterstock

Válaszd ki az anyanövényt

Nem csupán az fontos szempont, hogy olyan muskátliról szedj dugványokat, ami nagyon tetszik, de az is, hogy életerős, egészséges legyen. Mindig idősebb tövekről vágj hajtásokat a szaporításhoz, mert ezek kevésbé sínylik meg a metszést, és az is fontos, hogy intenzív növekedési szakaszban legyen az anyanövény.

 

Nem mindegy, mit és hol vágsz

Dugványnak az a legalkalmasabb hajtás, amin nincs virág vagy bimbó, hiszen ezek elveszik az energiát, és a hajtás nem fog begyökeresedni. Ha mégis ilyet választasz, dugványozás előtt vágd le a bimbót, virágot. Az anyanövény idősebb hajtásairól egyszerűen csak törd le a friss, fiatal hajtásokat, itt vágni még nem kell. A dugvány aljáról mindig szedd le a leveleket. Ha idősebb hajtást választasz, akkor éles késsel vagy metszőollóval vágd el a levélízület alatt. Mindkét esetben arra figyelj, hogy a dugványokon két-három levélnél több ne maradjon, hiszen így a növény túl sokat párologtat, és elpusztul, mielőtt begyökeresedne. Sérült, beteg növényi részt ne dugványozz, hiszen az összes virágodat lefertőzheted vele.

Csak ép és egészséges részeket használj fel. Fotó: Shutterstock

 

Pár napig hagyd száradni

Fontos, hogy a levágott, dugványnak való növényi részeket nem szabad azonnal földbe tenni, mert így könnyebben berohadhat, és megtámadhatják a gombabetegségek is a vágási felületen keresztül. Tedd félre őket száraz, hűvös helyre, és hagyd őket egy papírlapon száradni egy-két napig. Ennyi idő alatt nem száradnak el a dugványaid, viszont a vágás felülete beszárad. 

 

Ne használj tiszta virágföldet

A dugványok számára a gyökeresedés alatt felesleges a tápanyagban gazdag virágföld, hiszen a szárak nem tudják felvenni a táplálékot: a gyökereket a növény ilyenkor a saját energiájából fejleszti. Fontos ugyanakkor a nedves, steril közeg, így a dugványok számára a legjobb a perlit vagy a homok. Ezek az ültetőközegek ráadásul sterilek is, így nem hordoznak a növénykék számára veszélyes betegségeket.

 

Így dugd el őket

Tölts fel homokkal vagy perlittel egy virágládát, majd az ültetőközeget alaposan tömörítsd le – hiszen itt nem a laza, jó vízáteresztő talaj a jó, hanem épp ellenkezőleg: minél nagyobb felületen érintkezik a közeggel a dugvány, annál nagyobb az esély a sikerre. A letömörített homokba egy bottal szúrj lyukakat, ebbe állítsd a dugványokat. Két ujjadal alaposan tömörítsd köréjük a földet. Ezután locsold be őket alaposan. A dugványozás előtt használhatsz gyökereztető hormont is, melyet a gazdaboltokban tudsz beszerezni: bele kell mártani a dugványok végét, és a szer segít a gyökeresedésben. Ugyanebben segíthet a fahéj is, ami ráadásul fertőtlenítő hatással is bír.

Hat-hét hét alatt begyökeresednek a dugványok. Fotó: Shutterstock

 

Biztosítsd a párás környezetet

Ezt legegyszerűbben úgy tudod megtenni, ha fóliával letakarod a dugványokat; ez lehet sima háztartási fólia, aminek vesszőkből készíthetsz keretet, de van, aki kettévágott ásványvizes műanyag palackban dugványoz. Utóbbinál a palack alsó részébe kerül a növényke, a felsőt pedig egyszerűen csak rá kell húzni. A párásítás mellett fontos, hogy szellőzés is legyen, ezért a fólián szúrj kisebb lyukakat; ha palackban dugványozol, ne hagyd fent a kupakot.

 

Pár hét múlva jöhet az átültetés

A muskátli dugványok körülbelül hat-hét hét alatt gyökeresednek be. Ez idő alatt figyelj arra, hogy ne száradjon ki a földjük, de soha ne öntözd túl, hiszen attól berohadhatnak. Ha megjelentek a gyökerek, át is lehet őket ültetni kisebb cserepekbe. Ekkor már jöhet a tápanyagban gazdag virágföld, muskátliföld. 

 


 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

life.hu

Megszólalt II.Erzsébet bizalmasa: így viselkedett a királynő a színfalak mögött

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp már másképp látja: Ma éjjel valami különleges történhet + videó

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

vg.hu

A vártnál előbb érkezett a felezés a bitcoin piacán: ennek senki sem örülhet

origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban