kulcsár edina
Az eperlekvár hagyományosan elkészítve is finom, de megbolondítva az igazi! Most összeszedtük a legjobb ötleteket arra, hogyan tehetjük igazán izgalmassá ezt az isteni dzsemet és hogyan lesz tökéletes ez a finomság.
A legfontosabb szabályok a főzés során
Csak ép üvegeket és fém fedőket használjunk, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.
Alaposan mossuk el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztassuk le és távolítsuk el a címkéket is. A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítjuk meg.
Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzzük ki a tetőket és az üvegeket is. Egy nagy csipesszel vegyünk ki mindent és tegyük tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgessük el!
Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használjunk!
Ha nem használunk tartósítószereket, csak kis üvegeket töltsünk meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.
Ha belemerjük a gyümölcsöt, levet az üvegbe szorosan zárjuk rá a tetőt, és fordítsuk fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatjuk, hogy egy éjszaka szárazdunsztba kerüljenek az üvegek.
Ha a krémesebb lekvárokat szeretjük turmixoljuk össze a hozzávalókat, ha nem, tegyünk a fazékba nagyobb darabokat. Ezután forraljunk fel mindent folyamatos kevergetés közben, és főzzük még 10 percig. Ezután nincs más dolgunk, mint azon forrón üvegekbe merni a lekvárt, közben rázogatva, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő. Egészen az üveg pereméig, dugig, és azonnal csavarjuk rá bivalyerősen a fedőt, és állítsuk fejre az egészet! Ekkor vákuum keletkezik, a tiszta üvegek mellett ez a tartós siker titka. Nyugodtan hagyhatjuk fejen állva, míg mindegyikkel végzünk, de legalább öt percig.
Mivel ízesíthetjük a dzsemet?
Bazsalikomos mámor
Készítsük el a lekvárt a szokásos módon majd, forrás után 5 perccel adjuk hozzá a citrom kifacsart levét és a bazsalikom leveleket. 1, 5 kiló eperhez 8 levelet és egy citromot számoljunk. Kevesen tudják, de ez a finom gyümölcs mentalevelekkel befőzve is nagyon finom.
Rózsaszirmos eperlekvár
Ha sikerül teljesen vegyszer- és kipufogógáz mentes, illatos rózsát szereznünk, akkor azt is érdemes az eperhez keverni. 5 kiló gyümölcshöz, három-négy fej rózsát is szórhatunk. Tegyük a lábosba a nyers epret és a szirmokat és együtt főzzük meg őket.
Illatos levendulás
Sokak kedvence a levendulás eperlekvár: 5 kg eperhez 3-4 szál levendulavirágot kell hozzáfőzni, elképesztően finom és illatos lesz tőle a lekvár. Arra azonban vigyázzunk, hogy ez egy nagyon aromás kiegészítő, nagyon elronthatjuk az epret, ha túl sokat teszünk hozzá.
Rebarbarás eperdzsem
Az epret rebarbarával vegyítve is meg lehet főzni lekvárnak: fele eper, fele rebarbara kell az elkészítéshez. Ehhez a verzióhoz vaníliát és fahéjat is keverhetünk.
Bodzás eperlekvár
Ha az illatozó bodzavirággal szeretnénk egybefőzni, akkor egy fazéknyi eperhez 5-8 virágtányérnyi bodzát adjunk. Arra ügyeljünk csak, hogy a zöld részektől próbáljuk minél jobban megszabadítani a virágot, mert azokat nem igazán jó később a lekvárban elrágcsálni. Az epret ízesíthetjük akácvirággal is, hasonlóan kell befőzni, mint a bodzásat.